FOTO  Ambasadorice Kraljevine Švedske i Republike Austrije posjetile Zvizdića

Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je u odvojene nastupne posjete ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH Johannu Strőmquist i ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann i upoznao ih sa aktualnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobre i prijateljske odnose sa obje zemlje i da postoji veliki prostor za proširenje suradnje u oblastima privrede, kulture i obrazovanja.

Ambasadorica Strőmquist je tijekom sastanka upoznala predsjedavajućeg Zvizdića sa dolaskom princeze Viktorije u službeni posjet Bosni i Hercegovini.
Sa princezom Viktorijom će doputovati i njen suprug Daniel Vestling, te potpredsjednica Vlade Isabella Lovin. Ambasadorica Strőmquist je rekla da je cilj ovog posjeta jačanje dobrih odnosa između dvije zemlje i naglasila da je ovaj posjet jedna od dvije službene posjete koje princeza obavlja u tijeku godine.

Denis Zvizdić

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na svemu što je Švedska uradila za Bosnu i Hercegovinu.

„Posebno cijenimo vaš prijateljski i institucionalni odnos prema BiH, kao i brojne projekte koji su realizovani putem vaših agencija“, rekao je tijekom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da je bosansko-hercegovačka dijaspora izuzetno važna spona između dvije zemlje i rekao da predstavlja najbolji primjer dobre integracije u društvo.

Tijekom sastanka sa austrijskom ambasadoricom Hartmann, konstatirao je da je suradnja na bilateralnom nivou izuzetno dobra i da prijateljske odnose treba dodatno unaprijeđivati.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ambasadorice Strőmquist i Hartmann sa procesom formiranja vlast u BiH i rekao da se radi na pronalasku modela koji će dovesti do formiranja vlasti i koji će biti baziran na poštivanju vladavini prava.

Predsjedavajući Zvizdić je, ambasadoricama Strőmquist i Hartmann poželio uspješan mandat u Bosni i Hercegovini i rekao da BiH ostaje pouzdan partner u promoviranju euroatlantskog puta, stoji u priopćenju.