Ako hoćeš u srednju školu, prvo liječniku plati 400 kn za pregled!

Ako hoćeš u srednju školu, prvo liječniku plati 400 kn za pregled!
Pregledi su obvezni za sve obrazovne programe, osim za one gimnazijske, s tim da je nadležnost utvrđivanja zdravstvenih kontraindikacija struka podijelila između djelatnosti školske medicine i medicine rada. I tu nastaje problem - liječnici školske medicine preglede obavljaju besplatno, dok privatizirana medicina rada svoj rad naplaćuje, pa oni koji su imali 'nesreću' da pripadnu potonjima za pregled moraju izdvojiti i do 400 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Dio srednjih škola je i do sada za upise u neke svoje programe propisivao preglede, no to su radili samoinicijativno, pa su se uvjeti za isto zanimanje značajno razlikovali od škole do škole. Sada su ti kriterije detaljno razrađeni i izjednačeni, pri čemu je liječničkim pregledima obuhvaćen znatno veći broj učenika nego ranije. Sporno je, međutim, to što se, premda je cilj bio da svi učenici imaju jednake uvjete, opet radi razlika među budućim srednjoškolcima.

Dvoje specijalista medicine rada svjesni su roditeljskog nezadovoljstva, ali objašnjavaju kako su oni privatnici na tržištu, te kako svoje usluge moraju naplatiti, a za sada im nitko nije ponudio da to učini umjesto roditelja. To bi, stav je Hrvatskog društva školske medicine, trebala učiniti država ili lokalna samouprava.

Dodatni trošak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Željka Karin, predsjednica Društva napominje kako su oni to i predložili, tražeći da se svim učenicima omogući besplatan pregled. No, za ovu školsku godinu očito se više ništa ne može napraviti, a iz Ministarstva obrazovanja odgovaraju kako će nastojati problem riješiti do upisa sljedeće generacije srednjoškolaca.

'Svjesni smo da je pregled kod medicine rada za roditelje dodatan trošak. Planiramo stoga pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu zdravlja da se učenici oslobode od plaćanja postupka pregleda i izdavanja liječničke potvrde medicine rada te se nadamo da bi se isto omogućilo za upis u školsku godinu 2015./2016.', poručuju iz Ministarstva.

Izvor: danas.hr