Akcija 'Bankar': SIPA uhitila tri zaposlenika Sberbanke

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Bankar“. Akcija se odrađuje po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnog djela", u vezi sa krivičnim djelom Zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

"U vezi gore navedenog, SIPA je nadležnom tužiteljstvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri lica, zbog postojanja osnova sumnje da su kao zaposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za osobni račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do ožujka mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko
uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM", priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićeni su bivši voditelj odjela poslovnice Sberbanke u Sarajevu, te još dva bivša zaposlenika.