Woods najplaćeniji sportaš, David Beckham na 6. mjestu

U proteklih godinu dana Woods je zaradio 75 miliona američkih dolara iako nije osvojio nijedan turnir godinu i osam mjeseci te uprkos tome što je nakon seksualne afere krajem 2009. ostao bez tri unosna sponzorska ugovora s tvrtkama AT&T, Gillette i Pepsi.

Svoju ogromnu zaradu Woods može zahvaliti bogatim sponzorskim ugovorima koje ima s Nikeom i tvrtkom Electronic Arts, koja se bavi izradom videoigara.

Na drugom i trećem mjestu također su Amerikanci, košarkaši Kobe Bryant (53 miliona) i LeBron James (48 miliona), a četvrti je švicarski teniser Roger Federer (47 miliona).

Među 50 najplaćenijih spportaša na svijetu najviše je košarkaša, njih čak 15. Iako je najbolji nogometaš na svijetu, Argentinac Lionel Messi po zaradi zaostaje za Englezom Davidom Beckhamom i Portugalcem Cristianom Ronaldom, koji se nalaze na šestom, odnosno sedmom mjestu najplaćenijih sportista. Beckham je zaradio 40, a Cristiano Ronaldo 38 miliona dolara.

Messi je na tek desetom mjestu s 32,3 miliona dolara. Messijeva godišnja plaća u Barceloni je oko 14,5 miliona dolara, a najvažnije sponzorske ugovore ima s Adidasom i Pepsijem.

Lista najplaćenijih sportista:

1. Tiger Woods, SAD, golf, 75 miliona dolara
2. Kobe Bryant, SAD, košarka, 53
3. LeBron James, SAD, košarka, 48
4. Roger Federer, Švicarska, tenis, 47
5. Phil Mickelson, SAD, golf, 46,5
6. David Beckham, VB, nogomet, 40
7. Cristiano Ronaldo, Portugal, nogomet 38
8. Alex Rodriguez, SAD, baseball, 35
9. Michael Schumacher, Njemačka, formula 1, 34
10. Lionel Messi, Argentina, nogomet 32,3

(Fena)