VIDEO  Krenuo reli Dakar

Ispred nešto više od čak 800 tisuća posjetitelja 362 natjecatelja startala su još jedno izdanje relija Dakar. Ova svijetu dobro znana pustolovima vozi se od drugog pa sve do 17. siječnja tijekom, a tijekom čak 14 "radnih dana" odvesti će se oko nevjerojatnih devet tisuća kilometara.

Prisjetimo se, zbog problema koji nikako ne jenjavaju u prašnoj Africi još prošle godine reli Dakar preselio je u Južnu Ameriku gdje će se i drugu godinu uzastopce ponovno održati. Međutim, spomenimo i kako organizatori, zbog sve slabijeg odaziva, intenzivno razmišljaju o povratku u Europu, a jedan od kandidata je i Hrvatska.

Ove su se godine tako na startu pojavile tek 134 posade u konkurenciji automobila od kojih nedvojbeno treba spomenuti Giniela de Villiersa, prošlogodišnjeg pobjednika kao i reli legendu, Carlosa Sainza koji je ispao kao vodeći na 12. etapi 2009. godine. Naravno, kao i prošle godine i Hrvatska ima svog predstavnika.

Nakon što se sedma etapa prošle godine pokazala kobnom za naš dvojac Šaškin - Bruner ove godine Hrvatsku će predstavljati Dražen Ćurić i Krešimir Kolega i to u Toyoti Hilux 3.0 D4D koju su puna dva mjeseca pripremali u susjednoj Mađarskoj. Ćurić, koji je na motociklu 1999. godine već upoznao sve čari relija Dakar (kvar na osmoj etapi), poručuje kako automobil razvija 210 konjskih snaga i pokazao se najizdržljivijim zbog čega je ovakav set-up primarno i izabran.

Očekivano, najviše natjecatelja prijavljeno je u konkurenciji motocikala gdje će čak 151 vozač pokušati prevaliti dugačkih devet tisuća kilometara po prašnjavim stazama diljem Argentine i Čilea. Uz prošlogodišnjeg pobjednika, Marca Come, svakako vrijedi spomenuti i prvu žrtvu ovogodišnjeg izdanja reli Dakar. Naime, nesretni Javier Pizzolito nije uspio obaviti niti ceremonijalni start i nakon eksplozije svog motora prisiljen je odustati i prije pravog početka.

Za kraj spomenimo i dvije nešto manje atraktivne konkurencije. Naime, na startu još jednog izdanja relija Dakar naći će se i 52 tročlane posade u konkurenciji kamiona kao i 25 posada na quadovima. Naravno, u obje kategorije našli su se i branitelji naslova, posada Kabirov - Belyaev - Mokeev (kamioni) odnosno Josef Mahaček (quad).

Reli Dakar kreće već danas kad će se na putu od Colona do Cordobe prevaliti velikih 684 km (automobili i kamioni) odnosno 652 km (motori i quadovi).

sportal.hr