Velika vijest s Poljuda: Hajduk gradi novi (mali) stadion, evo kako će izgledati

Hajduk, Poljud, stadion
Hajduk je objavio kako će ovog proljeća, u sklopu druge faze izgradnje pomoćnih terena, na Poljudu izgraditi novi stadion.

Riječ je o stadionskom objektu koji će biti na tri etaže, a imat će tribine za 1.000 gledatelja. Podrum i prizemlje su predviđeni za službene osobe na kojima su smještene dvije svlačionice za igrače svaka veličine 50 m2 s mogućnosti podjele na dvije manje svlačionice od 25 m2, prostorije za suce i trenere, novinare, VIP osobe, ured kluba, ambulanta, doping prostorija, sanitarije za gledatelje te ostale prateće i tehničke prostorije.

Na katu se nalazi ugostiteljski objekt s terasom koja ima pogled na nogometna igrališta, a koje roditelji i ostali gledatelji koriste prilikom praćenja treninga djece. Za vrijeme utakmica ugostiteljstvo i pripadajuća terasa se koriste kao fan zona. Na katu se također nalazi i prostor za prodaju ulaznica kao i glavni ulaz na tribinu stadiona. Ukupna površina zatvorenih prostora je 620 m2.

Pomoćni nogometni stadionski objekt je projektiran na način da ima direktan izlaz na postojeći nogometni teren s prirodnom travom dimenzija 105x68m i dva nova terena s umjetnom travom čime čitav sklop vanjskih pomoćnih nogometnih igrališta gravitira upravo novom pomoćnom stadionskom objektu.

Oblikovno stadion poštuje i nenametljivo se uklapa u postojeću morfologiju zelenih kaskada, na način da visinski korespondira njihovim visinama. Također se ozelenjavanjem krova stadiona poštuje kontekst zelenila u koji ga se smješta te se, na taj način, nova arhitektura integrira u postojeći zeleni pokos.

Drvored borova ostaje
Vizualni identitet građevine određen je prepoznatljivim elementima HNK Hajduk, odnosno bojama kluba korištenih na vertikalnim aluminijskim lamelama koje asociraju na jedan od službenih dresova.

Svojim položajem u prostoru pomoćni nogometni stadionski objekt predstavlja element razgraničenja čime logično razdvaja prostor nogometnih igrališta od parkirališnog tj. pristupnog prostora, istovremeno čuvajući postojeći drvored borova.

Prilaz za gledatelje je predviđen preko krova objekta novom stazom sa stubištem direktno s glavne pristupne promenade stadiona Poljud. Time se poštuje koncept komunikacija čitavog kompleksa, ali i ostvaruje jasno razdvajanje gledatelja na gornjoj od službenih osoba na donjoj etaži.

Na južnoj strani obuhvata predviđen je i zasebni ulaz za gostujuće gledatelje odvojen pregradnim elementima.

Stadion će koristiti i obnovljive izvore energije
Tribina se predviđa u potpunosti rekonstruirati i prekriti betonskom nadstrešnicom koja korespondira s betonskim izričajem stadiona Poljud. Tribina je kapaciteta 1.000 gledatelja s 550 natkrivenih mjesta. Predviđena su i mjesta za VIP osobe, novinare, komentatore kao i osobe s invaliditetom i njihove pratitelje.

Stadion koristi i obnovljive izvore energije postavljene na parkiralištu kao oblikovni element i element zasjenjenja parkirališta. Predviđeno je uređenje postojećih i novih zelenih površina u mediteranskom duhu.

Nakon što projekt bude realiziran, bit će zadovoljeni svi uvjeti za odigravanje Druge HNL na ovom pomoćnom stadionu. U prijevodu, druga momčad Hajduka igrat će tamo umjesto korištenja glavnog terena Poljuda, što je slučaj u ovoj sezoni...

gol.hr