Tko su zapravo one? Mračna pozadina sjevernokorejskih navijačica s Olimpijskih igara

Sjeverna Koreja, zimske olimpijske igre, navijačice
Lee So Yeon, bivša vojna glazbenica stara 42 godine, koja je 2008. iz Sjeverne pobjegla u Južnu Koreju, rekla je da su plesačice i pjevačice koje su navijale za sjevernokorejske momčadi tijekom Zimskih olimpijskih igara prisiljene biti seksualne robinje na zabavama koje se svaki dan održavaju u Centralnom polibirou te države.

Članovi odbora za donošenje odluka uključuju sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una i predsjednika Kim Yong Nama, izvještava Independant.

"Sjevernokorejska umjetnička skupina došla je u Južnu Koreju i izvela svečane plesove i pjesme. To nije napravila samo kako bi širila propagandu Kim Jong Una. Članice skupine moraju ići na zabave i pružati seksualne usluge", dodala je Lee.

"Te se zabave svakog dana održavaju u Centralnom polibirou. One, čak i ako ne žele, moraju servirati svoja tijela", objasnila je. "Moraju se skinuti. Od njih se traži da se skinu kao da su objekti. To je psihička bol kroz koju moraju prolaziti."

Tvrdnje Lee So Yeon temelje se na incidentima koji su se događali prije nekoliko godina.

Kim Hyung Soo, 54 godine star Sjevernokorejac koji je sa svojim sinom pobjegao 2009., sve je sportaše te države nazvao "robovima".

"Jednom riječju, sportaši su robovi Kim Jong Una. Čak i treneri njemu robuju, kao i sjevernokorejskom režimu", rekao je.

"Kim Jong Un i režim su u Sjevernoj Koreji cijeli svijet. Isto je i sa sportašima i navijačicama. One su Kim Jong Unove i sjevernokorejske robinje. Oni biraju ljude za koje postoji mala šansa da će pobjeći, one koji su već odani. Taj je faktor presudan od početka", objasnio je Kim Hyung Soo.

Navijačice je Han Seo Hee, bivša članica grupe, nazvala "vojskom ljepotica". Ona je objasnila kako su navijačice birane zbog svoga izgleda te da su prisiljene na tri mjeseca ideološkog treninga kako bi se osigurala njihova odanost.