Najbolji tenisač svijeta neće braniti naslov na US Openu, Đoković zbog ozljede predao meč Wawrinki

Novak Đoković, US Open

Novak Đoković neće braniti naslov na US Openu. Aktualni pobjednik i trostruki osvajač njujorškog Grand Slama predao je zbog ozljede lijevog ramena meč osmine finala Stanu Wawrinki u trećem setu, pri rezultatu 2:0 u setovima i 2:1 (uz break) u trećem setu za Švicarca.

Ozljeda, koju je Srbin vukao od početka turnira, prisilila ga je da preda četvrti meč zadnjeg Grand Slama godine nakon sat i 49 minuta. Nakon što je predao meč protivniku, publika je Đokovića ispratila zvižducima s Arthur Ashe arene.

Đoković je između drugog i trećeg seta tražio medicinski time-out, nakon čega je uzeo prvi gem trećeg seta. Ali više od toga nije mogao.

Wawrinka je servisima lako poravnao na 1:1 u trećem setu, pa dočekao Đokovićeve tri uzastopne greške i lako napravio break poslije kojeg je Đoković odlučio da neće nastaviti susret. Došao je na mrežu i čestitao protivniku. Koji tako odlazi u četvrtfinale, gdje ga čeka Daniil Medvedev.

Đokovića su pak čekali zvižduci.

Najbolji tenisač svijeta koji je osvojio četiri od posljednjih pet Grand Slamova, osjetio je bolove u problematičnom lijevom ramenu još u drugom kolu, kada je pobijedio Londera. Poslije trećeg kola, u kojem je pobijedio Denisa Kudlu, istaknuo je da je igrao "skoro bez ikakvih bolova". Ali oni su se pojavili u prvom meču s Wawrinkom od njihovog dvoboja u finalu US Opena prije tri godine, kada je također pobijedio Švicarac.