Davis Cup: Franko Škugor vodi Hrvatsku u Madridu

Franko Škugor, Davis cup, privremeni izbornik

Franko Škugor bit će privremeni izbornik hrvatske teniske Davis Cup vrste koja će od 18. do 24. studenoga u Madridu braniti naslov pobjednika.

Na posebnoj konferenciji za novinare u Zagrebu Škugor je predstavljen kao privremeni izbornik, dok je velika većina konferencije, predviđene kao najavne za put u Madrid, posvećen raskidu ugovora s bivšim izbornikom Željkom Krajanom.

U subotnjem priopćenju iz HTS-a predsjednica Nikolina Babić je izjavila da je nakon zajedničkog sastanka užeg vodstva HTS-a s igračima zaključeno da reprezentacija neće ići na završni turnir u Madrid pod vodstvom izbornika Krajana te da je s njim dogovoren sporazumni prekid suradnje.

"HTS je sporazumno raskinuo ugovor o radu s Krajanom i zahvaljujemo mu na sedam godina rada. No, došlo je do poremećaja u odnosima, a nius bili u pitanju financijski problemi kao što su mediji spominjali. Izbornik je izgubio kredibilitet među igračima, loša atmosfera je trajala od osvajanja Davis Cupa u Lilleu i igrači nisu bili u fokusu. Igrači su najvažniji i sam izbornik je rekao da je u takvom ozračju dogovoreno da on ne putuje. Sad je najvažniji naš nastup u Madridu, u jako teškoj smo skupini, nema Marina Čilića, ali vjerujemo da ćemo napraviti dobar rezultat'', kazala je predsjednica HTS-a Nikolina Babić, dodavši kako će natječaj za novoga izbornika biti proveden dokraja godine.

Željko Krajan je najdugovječniji i najuspješniji teniski izbornik koji je za svog mandata, započetog u siječnju 2012. godine i završenog u subotu priopćenjem Hrvatskog teniskog saveza o "sporazumnim raskidom ugovora" s 40-godišnjim Varaždincem, bio na čelu reprezentacije koja je prošle godine u Lilleu po drugi put donijela Davis Cup u Hrvatsku, a 2016. bila na korak do trijumfa u zagrebačkom finalu protiv Argentine.

A privremeni izbornik je Šibenčanin Škugor.

"Bio je to dogovor među igračima, pitali su me da li bi pristao s obzirom da nisam prijavljen za Madrid i ja sam odgovorio potvrdno. Nisu idealni uvjeti, ali ćemo se boriti. Borna će biti prvi igrač, 21-godišnji Borna Gojo (ATP - 279.) ili 22-godišnji Nino Serdarušić će igrati singl, a kod parova imamo vremena procijeniti koji će igrači nastupiti, ovisno i koliko daleko će dogurati Ivan Dodig u Londonu", kazao je Škugor.

Borna Ćorić s izostankom Čilića postaje ključni čovjek u obrani naslova u Madridu.

"Sretan sam što sa uspio osposobiti svoje tijelo za nastup u Madridu jer sam u zadnjih šest mjeseci, od Hallea, imao podosta problema s zdravljem. Bit će to veliki izazov,novi je format i nismo u kompletnom sastavu, ali to je Davis Cup i svašta se može dogoditi. Što se tiče Krajana, postojale su nesuglasice s igračima te smo mi igrači odlučili da u Madrid putujemo sami", kazao je Ćorić, koji je odgovorio i na pitanje zašto Ivo Karlović ne putuje u Madrid.

''Karlovića nije dugo bilo i to je njegov izbor. Prijavio je challenger u Houstonu, a mi nismo mogli dopustiti da on dođe večer prije prvog meča. Bio je to jedini razlog zbog čega se nismo mogli složiti oko njegovog dolaska.''

Reprezentacija u Madrid putuje u utorak ujutro, a u skupini je s domaćinom Španjolskom i vrlo jakom Rusijom.