Talijansko slavlje na Sljemenu

Talijanima je Sljeme donijelo dosta sreće. Na prve dvije pozicije na pobjedničkom postolju našli su se Giuliano Razzoli i Manfred Moelgg, dvojica skijaša koji su spojili dvije vožnje s najmanje pogrešaka.

Iako naših skijaša nije bilo u drugoj vožnji, uz stazu se okupilo gotovo 20 tisuća navijača i stvorilo uistinu impresivnu atmosferu. Druga vožnja bila je posebno uzbudljiva, teška staza predstavljala je preveliku prepreku za veći dio skijaša, no unatoč velikim pogreškama, dio njih se vraćao i završavao vožnju i s više od desetak sekundi prednosti.

Giuliano Razzoli ostvario je najbolje vrijeme. Talijan je na Sljemenu stigao do svoje prve pobjede u Svjetskom kupu skijaša, no ne treba zaboraviti kako je pobjeđivao i na slabijim natjecanjima, ali u uglednom društvu. Zagreb mu je očito posebno sretan jer je dosad najbolje rezultate ostvarivao upravo u Zagrebu gdje je prošle godine bio treći.

Iza Razzoli na postolju se nalazi Manfred Moelgg koji je odvezao dobru drugu vožnju, ali nije uspio skinuti Razzolija. Društvo na postolju im pravi Francuz Julien Lizeroux.

Što se ostalih tiče, Herbst je odradio loše drugu vožnju, napravio je pogrešku koja mu je uzela previše vremena i na kraju je završio kao peti. Lošije u drugoj vožnji nastupio je i Mario Matt koji je također dosta pao te oni koji su radili velike pogreške i sretni su što su prošli kroz cilj - Andre Myhrer, Bernard Vajdič i Jens Byggmark.

Najbolje vrijeme druge vožnje ostvario je Kanađanin Michael Janyk koji je tako skočio na kraju do šeste pozicije, odličan je bio i Sylvan Zurbriggen koji je završio kao 12. te Šveđanin Anton Lahdenperae koji je s brojem 63. bio na kraju 13. uz četvrto vrijeme druge vožnje.

Slalom, Svjetski kup, Sljeme:
1. Giuliano Razzoli (Italija) 1:50.00
2. Manfred Moelgg (Italija) +0.23
3. Julien Lizeroux (Francuska) +0.49
4. Mitja Valenčič (Slovenija) +0.75
5. Reinfried Herbst (Austrija) +0.84
6. Michael Janyk (Kanada) +0.85
7. Mattias Hargin (Švedska) +1.15
8. Mario Matt (Austrija) +1.29
9. Felix Neureuther (Njemačka) +1.39
10. Steve Missillier (Francuska) +1.60...

 

Vip Snow Queen Trophy“ 2010. u brojkama

Materijal za potrebe postavljanja montažnih objekata dovezlo je 70 velikih šlepera, a ukupna težina opreme za sve montažne objekte je oko 950 tona. Primjerice, samo za kabliranje za potrebe privremenog napajanja električnom energijom se koristi više od 100 km električnih kablova.

Ukupno 24 mobilna i statična topa te 8 visokotlačnih topova „žirafa“ za potrebe zasnježenja našli su svoje mjesto uz stazu.

Atraktivna noćna utrka omogućena je sustavom rasvjete na stazi koji se sastoji od 61 stupa s 380 reflektora.

Više od 2.000 ljudi sudjeluje u realizaciji projekta, od kojih se samo na stazi nalaze:
50 odsklizavača - abručera
35 sudaca
95 radnika na vratima
30 servisera za održavanje staze
20 osoba za postavljanje reklama
15 pripadnika Gorske službe spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatski planinarski savez brinu o sigurnosti gledatelja tijekom njihova boravka na Sljemenu s više od 200 svojih pripadnika.

Čak 50 pripadnika specijalnih policijskih postrojbi dežura na području oko staze, dok je sveukupni broj policajaca koji sudjeluju na projektu veći od 400, a tu je i 500 pripadnika zaštitarske službe.


Branimir Korać i sportnet.hr