Zdenko Grbavac: Cilj nam je imati tri igrača na sljedećoj Olimpijadi!

HRK Izviđač, HRK Izviđač, HRK Izviđač, HRK Izviđač, HRK Izviđač, rukomet, HRK Izviđač, crvena zvezda, HRK Izviđač, rk borac
Mladi rukometaši Izviđača prvaci su BiH u svim mlađim dobnim skupinama, mlađim kadetima, kadetima i juniorima - Akademija Izviđača je osvojila sva prva mjesta, što je najveći uspjeh Akademije. Osvojili su turnire u Makarskoj, potom u Međugorju 5. međunarodni rukometni turnir za mlađe uzraste "Stanko Sivrić – Međugorje 2010", Međunarodnog turnira "Ljubuški 2010", a čak četiri kadetska reprezentativca Hrvatske, koji su osvojili prvenstvo Europe u Podgorici, članovi su Rukometne Akademije "Izviđač".

Hercegovački pršut sa maslinama i sirom – pizza 'mediterano'

"Cilj nam je da 2012. bar tri Ljubušaka budu na Olimpijskim igrama u Londonu. Denis Buntić i Mirko Alilović će zasigurno biti, a vidjet ćemo hoće li se još netko mlađi priključiti", kaže trener Grbavac. O sportu bi taj rukometni znalac mogao pričati tri dana, no kada je o hrani riječ, kaže: "Nisam izbirljiv. Jedem sve što pred mene stave. Svako jutro supruga me pita što će kuhati za ručak tog dana i kažem da je svejedno. Ali, hercegovačku raštiku na suhom mesu ne bih nikada odbio", otkriva on. Pizza, kaže, nije česta na sportskom meniju, u najboljem slučaju to gastronomsko uživanje rukometašima se dopušta jednom mjesečno. Ipak, u ugodnoj atmosferi caffe-pizzerije u Ljubuškom, trener si je dopustio pravi specijalitet kuće – pizzu mediterano. Naravno, pizza je imala i "hercegovački štih" – preko toplog, rastopljenog sira, svježih gljiva i maslina, mamili su veliki listovi, tanko rezanog hercegovačkog pršuta, između kojih je "provirivalo" pečeno jaje "na oko". Vlasnik pizzerie Joško Bebić, osobno se potrudio da pizza mediterano, bude savršen gastronomski užitak njegovim gostima. I Bebić, kao i većina Ljubušaka, usko je povezan s rukometom – njegova kćerkica također trenira rukomet, a često je donator ženskoj skupini. "Ovo je sukob interesa, ti doniraš žensku skupinu, a ja sam trener muške", šali je trener Grbavac.

Razgovori o sportu...

Razgovori o sportu neizbježni su i uz takvo jelo. "Trener sam i bh. kadetske reprezentacije i žao mi je što se nismo se uspjeli plasirati na Olimpijadu, a najveći je razlog što je ustroj sporta uopće u BiH, nije na razini ozbiljnijih programa, tako da se jednostavno ne može ni napraviti ozbiljniji rezultat. Savez je podijeljen na tri strane, svaki vuče sebi, tako da je to najveći problem. A još jedan problem je i taj što su mladi igrači na sve strane, a najmanje u matičnoj državi. To je još jedna od posljedica neorganiziranosti Saveza, nedostatka novca, političkih zbivanja, masa je stvari koja je potrebna da se napravi rezultat", kaže trener Akademije 'Izviđača', po majci Tomislavgrađanin-Duvnjak, a po ocu Ljubušak.

No, ljubuški rukometaši, sa svojim trenerima i dalje neumorno treniraju i bilježe odlične rezultate, pa i unatoč potporama političara koje često ostaju samo na deklarativnim obećanjima i fotografiranju s prvacima.

Vera Soldo [ Republika ]