Tomo Pervan: Igramo iz ljubavi prema klubu, uz bolje igre i rezultate publika će nas više podržavati

HRK Međugorje, Tomo Pervan, rukomet, Marin Šego

Hrvatski rukometni klub Međugorje osnovan je 1988.na inicijativu Žarka Dodiga te pokojnog Stanka Sivrića, u čiji se spomen svakog ljeta na terenima sportskog centra Cirle International održava turnir za mlađe uzraste, kojeg je EHF (krovna europska rukometna organizacija) zbog vrhunske organizacije uvrstio u najbolje svjetske turnire. Klub djeluje dugi niz godina u gradskoj sportskoj dvorani Čitluk, gdje svi uzrasti pa i seniorska momčad imaju svakodnevne treninge.

Natječe se u prvoj ligi Federacije BIH. Glavni trener kluba je Dragan Ćavar, ujedno i bivši igrač te kapetan Međugorja.

No, svjedočimo u posljednjih nekoliko godina da je situacija u klubu financijski doista teška.  No, nije to ništa čudno, jer brojni klubovi s naših prostora, vode bitku za goli život, jer i država i sponzori nisu naročito zainteresirani za ulaganje u mlade sportaše, kojima se kasnije diče kada ih ugledaju u dresu reprezentacije na TV-u.

No, mladi rukometaši Međugorja u posljednja tri kola odigrali su tri odlična susreta i ostvarili tri uzastopne pobjede i pobjegli za sada iz opasne zone.

HRK Međugorje,Tomo Pervan,rukomet,Marin Šego

Slavlje u Travniku

Odgovore u kakvom je zaista stanju rukometni klub koji je proizveo ime kakvo je Marin Šego, prvi vratar hrvatske rukometne reprezentacije, Montpelliera i jedan od najboljih rukometnih golmana današnjice, potražili smo upravo u samoj momčadi, te smo porazgovarali sa jednim od ključnih igrača, mladim Tomom Pervanom

Iako ima samo dvadeset godina, Tomo je već nekoliko sezona stožerni igrač Međugorja, vojnik kluba preko kojeg je zaradio i poziv za kadetsku i juniorsku reprezentaciju BIH.

Tomo, i u tekućoj sezoni si jedan od stožernih igrača kluba. Jesi li zadovoljan načinom na koji ste ušli u sezonu, i može li momčad Međugorja više od rezultata kakve trenutno postiže?

"Na samom početku sezone nismo svi bili na okupu,pa tako ni ja. U sezonu smo ušli jako loše i prosuli puno bodova od ekipa koje su kvalitetom realno daleko ispod nas. U posljednja tri kola ostvarili smo tri pobjede i to jednu protiv RA Čapljina koja je jedan od glavnih kandidata za plasman u Premijer ligu u našoj dvorani i u gostima protiv Vogošće i Travnika. I mislim da se dižemo iz utakmice u utakmicu i da iduću polusezonu možemo ostvariti znatno veći broj pobjeda, jer ova ekipa posjeduje veliku kvalitetu i to realno može ispuniti. "

HRK Međugorje,Tomo Pervan,rukomet,Marin Šego

I sam si bio juniorski i kadetski reprezentativac BIH. Koliko ti je jedno takvo iskustvo pomoglo u razvoju tvog rukometnog znanja?

" Da, bio sam U-18 reprezentativac naše zemlje,jedno predivno i poučno iskustvo i jedan dodatan motiv da ideš naprijed jer si svjestan da si svojom zaslugom došao tu. Znam koliko mi je to razdoblje bilo važno za moju karijeru, ali i općenito moj život i to je ono što je cilj svakog mladog igrača - da obuče nacionalni dres, kaže za Hercegovina.info mladi pivot HRK Međugorje. 

Iako HRK Međugorje kao i mnogi klubovi Brotnja i Hercegovine, uz onu na terenu vodi bitku i na financijskom polju, mladi igrači daju sve od sebe u svakoj utakmici. 

"Većina igrača je zaposlena ili ima školske i fakultetske obaveze, tako da se i malo slabije trenira i manje se ide na duža gostovanja, jer svi ti momci ukjučujući i mene ipak, ruku na srce ne ovise od rukometa. Istina je da novca u klubu nema, rukomet igramo iz ljubavi prema HRK Međugorju i samom sportu. Naravno situacija se uvijek može promjeniti. Znamo koliko prihoda stiže u naš kraj koji je razvijeno mjesto u gospodarskom smislu, ali i najveći centar marijanskog kršćanstva u ovom dijelu Europe. "


Koliko u općini i samom Brotnju uopće postoji zanimanja za rukomet, ima li HRK Međugorje dovoljan broj sponzora i prijatelja kluba da bi opstao na rukometnoj sceni?

"Sigurno je da je rezultat pokretač svega. Uz bolje igre i rezultate publika će nas više podržavati. Naravno da i sada ima dosta zanimanja za rukomet ali uz jedan iskorak prema vrhu tablice, kojega svi skupa kao kolektiv obećajemo u drugoj polusezoni, će i podrška biti veća, ali ćemo privući i zanimanje većih sponzora"

HRK Međugorje,Tomo Pervan,rukomet,Marin Šego

Marin Šego ponos je HRK Međugorje

Može li HRK Međugorje talentima opskrbljivati renomirane europske klubove , i proizvoditi igrače kakav je danas Marin Šego koji je prvi vratar hrvatske reprezentacije i Montpelliera te jedan od najboljih europskih vratara?

"Naravno da može. Imate primjer jednog Petra Bubala, seniorskog reprezentativca BiH koji je sa našom državom izborio nastup na svjetskom prvenstvu u Kataru pobjedama protiv snažnog Islanda. Potrebna je velika količina predanog i strpljivog rada i učenja, i sa igračeve ali naravno i trenerske strane. Da bi se stvorio jedan mladi igrač potrebna je i velika podrška te ulaganje od strane roditelja, i uz puno odricanja se mogu uraditi velike stvari, Marin Šego i Petar Bubalo su pravi primjeri. Što se same Hercegovina tiče Izviđač je jedna odskočna daska, slobodan sam reći tvornica vrhunskih igrača. Pravi primjeri su Alilović, Buntić, Mandić, Hrstić. Tako da ne morate biti rukometno ime da bi uvidjeli da je Izviđač ozbiljan klub koji radi odličan posao i stvara vrhunske igrače i distribuira ih u velike reprezentacije i klubove, i da moraju biti primjer svima. "

HRK Međugorje,Tomo Pervan,rukomet,Marin Šego

Petar Bubalo izdanak HRK Međugorje s Olympiacosom je osvojio i trofej

Za kraj poruka svima onima koji prate vaš klub?

"Svim našim gledateljima i navijačima kluba mogu obećati ispred momčadi HRK Međugorja da iduću polusezonu idemo ostaviti srce na parketu, jer smo jako kvalitetna momčad i uz malo više zalaganja i želje možemo biti među tri najbolja kluba u Federaciji. Također pozivam sve potencijalne sponzore da se uključe u rad kluba i pomognu upravi da se osiguraju određena sredstva, i da na ovu mladu i potentnu momčad pristignu dva ili tri igrača koja bi dodatno podigla konkurenciju u momčadi, kazao je za Hercegovina.info mladi Tomo Pervan.