Svetlana Kitić: Mostar će mi zauvijek ostati u srcu

...na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, zlatom na OI u Los Angelesu 1984. te broncom na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj 1982. godine, rođena Tuzlanka Svetlana Kitić - Ceca je nedavno zaokružila titulom najbolje rukometašice svih vremena u izboru koji je na svojoj web stranici organizirala Svjetska rukometna federacija (IHF). Nagradu za ovo veliko priznanje Kitić je primila od predsjednika IHF-a, Egipćanina Hassana Moustafe.
- Za ono što sam najbolje radila svih tih godina dobila sam i potvrdu od IHF-a, a za sve nas koji predano radimo svoj posao to mnogo znači. Sve što sam napravila u rukometu je očito vrijedilo, u posljednje vrijeme dobivam veliki broj čestitki sa svih strana i stvarno je lijepo ovih dana biti Ceca Kitić, kaže za Dnevni list najbolja rukometašica svih vremena Svetlana Kitić.
Sinteza uspjeha

Legendarna rukometašica je dobila 84,1 posto glasova od ljubitelja rukometa koji su dali svoj udio u izboru na IHF stranici, dok je 10,3 posto glasova pripalo Dankinji Anji Andersen, Njemici Waltraud Kretzchmar 3,7 posto i Ruskinji Sinaidi Turčini 1,7 posto. Uvjerljivo priznanje u vrlo jakoj konkurenciji.
- Zaista se nisam nadala pobjedi kada je anketa započela, posebno jer sam svoj najbolji rukomet igrala u prošlom stoljeću. Mislila sam da je u prednosti Anja Andersen, ali izgleda na kraju kako se ipak prije bolje igralo, te da su moji nastupi ostavili velikog traga.
Osim reprezentativnih, velike uspjehe je ostvarila u klupskom rukometu, konkretno igrajući za beogradski Radnički u kojem je provela 20 godina, u dva navrata osvojila titulu Kupa europskih prvaka (1980. i 1984. godine), te Svjetski IHF Kup kupova (1986. godine). Titulu najbolje rukometašice svijeta dobila je i u vrijeme aktivnog igranja za 1988. godinu.
- Rukomet sam igrala od 13. do 48. godine i za vrijeme 35 godina aktivnog nastupanja doživjela brojne lijepe trenutke, pa je stvarno teško izdvojiti one najljepše. Moj prvi san je bio debi za reprezentaciju i igranje s brojem 6 na dresu, bila sam pobjednik OI-ja i najbolja na svijetu, sve mi je to podjednako drago. Ipak, posljednja titula najbolje na svijetu svih vremena je možda neka sinteza svih mojih uspjeha, rijetkost je da netko dobije takvo priznanje na bilo kojem području djelovanja.

Rukomet na marginama

Kao trenerica - igračica Željezničara i sportska direktorica reprezentacije BiH Kitić je i poslije rata dala dosta bosanskohercegovačkom rukometu.
- Žao mi je što u dvije godine kao direktor reprezentacije BiH nisam napravila više, međutim, evidentno je rukometni sport na marginama. Slično je i u Srbiji, gdje se pola ekipa muči i jedva spaja kraj s krajem. Tako je i u mom Radničkom, ali preživjet ćemo.
U posljednje vrijeme obavlja funkciju direktora u beogradskom Radničkom, klubu za koji je vežu i najljepši trenuci sportske karijere.
- Osnovni moj zadatak je pribaviti sponzore, što je vrlo teško, jer svi bježe od sporta. Veliki problem predstavlja činjenica da još nije donesen Zakon o sportu koji dosta koče nogometni klubovi Crvena Zvezda i Partizan, rekla je Svetlana Kitić.

Uskoro knjiga o karijeri

U vrijeme našeg poziva slavna rukometašica je upravo bila u razgovoru s urednicom rukometnih stranica beogradskog Sportskog žurnala, Svetlanom Vujčić, koja o karijeri Kitić više od deset godina skuplja informacije za knjigu koja će biti izdana krajem tekuće godine.
- Uskoro će biti upriličena promocija knjige koju je strpljivo pisala moja prijateljica Svetlana Vujčić svih ovih godina i mislimo kako je upravo nakon zaokruženja karijere titulom najbolje na svijetu vrijeme da ovo izdanje i ugleda svijetlo dana, kazala je Svetlana Kitić.

Predsjednica žirija

Svetlana Kitić će na izboru jubilarnog desetog izbora najboljih sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH biti predsjednica žirija.
- Počašćena sam ovakvim priznanjem i radujem se što ću 15. prosinca doći u Sarajevo. Prije toga nam slijedi i sjednica u Banjoj Luci 24. studenoga. Pred nama je težak posao i očekujem da će nagrade otići onima koji su to i zaslužili, izjavila je Kitić.

Godina u Mostaru

Veliki dio svoje rukometne karijere, kao igračica matičnog tuzlanskog Jedinstva, trener ili sportski direktor, Svetlana je provela u BiH.
- Godinu dana sam živjela u Mostaru i taj grad će mi ostati zauvijek u srcu, ali onaj Mostar od prije rata sav u mirisu behara, kada je bio jedan od najljepših gradova u Europi. I inače sve vezano za BiH mi je vrlo drago i ostalo u lijepom sjećanju, riječi su Svetlane Kitić.

Piše: Ersan Bijedić