Sjajna Hrvatska pomela Makedoniju rezultatom 34:24

Hrvatska zemlja, Makedonija, rukomet
Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je 34:24 (17:13) Makedoniju u skupini 1 druge faze natjecanja na Europskom prvenstvu u Poljskoj, a posebno je oduševila igra koju su izabranici Željka Babića prikazali.

Podsjetili su na izdanje protiv Islanda (37:28) i odlično iskoristili umor Makedonaca. Već nakon deset minuta imali smo 7:1 i najbolji strijelac Kiril Lazarov ostao je bez samopouzdanja nakon što mu je Mirko Alilović obranio četiri udarca iz isto toliko pokušaja. Toliko je bio nesiguran poslije tog da je Manaskov pucao sedmerce, a potom se još i ozlijedio te nije zabio niti jedan gol na utakmici. Sigurno bi se morao pomučiti da se sjeti nečeg sličnog u svojoj karijeri.

No neka se Makedoncima bave njihovi mediji i stručnjaci, u Krakowu smo glavnu riječ vodili mi i sve je ovisilo o nama. Nismo dozvolili nikakva iznenađenja, što se pokazalo odmah na otvaranju drugog poluvremena. Naime, poslije prvog poluvremena koje su obilježili Karačić, Marić, Mamić i Kopljar, u drugom se iskazala obrana.

Kuzmanovski zabija s 11 metara na klasičan način Mirku Aliloviću, što nije baš bilo najpozitivnije, ali potom se obrana konsolidirala i krenule su jedna za drugom kontrom. U samo četiri minute smo od plus tri došli do plus osam! Pritom se sjajni Štrlek iskazao, imao je pet od pet u utakmici. Protiv Islanda je bio na šest od šest. Zasluženo su mu dodijelili titulu igrača utakmice domaćini natjecanja.

Isto tako, Marić je protiv Islanda zabio osam da bi se sad zaustavio na "samo" pet. Odlično se otvarao na crti, dok je i Slišković sa šest golova iz isto toliko pokušaja bio najefikasniji kod nas. Ali, treba istaknuti da je Karačić podsjetio na najbolje dane Ivana Balića. Poput košarkaškog razigravača prolazio je čuvara, navlačio po nekoliko igrača na sebe i pronalazio "rupe". Koristili su to apsolutno svi, od Štrleka, Čupića, Horvata, Marića i Mamića... Takav igrač nam treba jer nemamo tu silinu s vanjske linije kao nekad, zbog čega su brzina i imaginacija ono na čemu se temelji naša igra.

Ali i obrani, Gojun i suigrači bili su poput orkestra, uigrani i praktički bez greške. Tek smo u drugom dijelu prvog poluvremena imali malo problema s makedonskom igrom na crtu. Napravili smo tri uzastopna sedmerca, no Babić je nakon minute odmora objasnio igračima neke stvari i reagirali su odlično.

Neka njegove ideje naiđu na plodno tlo i protiv Francuske (subota 23. siječanj, 18.15).

vecernji.hr