Rukometašice Ljubuškog i Borca neće igrati u Europi zbog nedostatka novca

Ostali ženski bh. klubovi, koji su izborili učešće u europskim natjecanjima, još nisu donijeli odluku. Rukometni savez BiH im je dao rok do ponedjeljka da se izjasne da li će izaći na međunarodnu scenu, pišu nezavisne.com.

"Nećemo igrati europsko natjecanje naredne sezone iako smo to pravo izborili na terenu. Nemamo novca za nastup, kao ni za pojačanja. Klub je u teškoj situaciji. Imamo ukupan dug od 72.634 KM, igračicama dugujemo plate za prošlu sezonu, a za nastup nam je potrebno minimum 50.000 KM, tako da nije realno da pravimo planove za učešće u europskom natjecanju", rekao je Ranko Gligorić, direktor Borca iz Banjaluke.

Naredni cilj kluba, koji se nalazi u nezavidnom položaju, je održavanje sjednice Skupštine.

"Čekamo sjednicu Skupštine da vidimo hoćemo li uopće postojati. Pokušat ćemo da u klub dovedemo ljude koji mogu da pomognu da Borac bude ono što je bio. Vidjećemo šta će od svega biti", dodao je Gligorić.

Rukometašice Zrinjskog, aktuelne bh. šampionke, trebalo bi naredne sezone da igraju u Kupu EHF.

"Najvjerojatnije ćemo igrati europsko natjecanje, ali sačekat ćemo još dan-dva kako bismo donijeli konačnu odluku. Nismo još odlučili zbog finansijske situacije, koja je loša, kao i u svim klubovima", istakao je Robert Grgić, tajnik Zrinjskog.

Ni u prijedorskoj Miri zbog finansija još ne znaju da li će igrati u Kupu EHF.

"Sutra (petak) ćemo kontaktirati Marka Pavića, gradonačelnika Prijedora, i upoznati ga sa situacijom u klubu, a u ponedjeljak ćemo imati sjednicu Upravnog odbora i donijeti konačnu odluku. Raspoloženje igračica i svih koji prate Miru je da se prihvati učešće u Kupu EHF, međutim, novac je ključni problem i ne vrijedi glavnom udarati u zid", rekla je Nada Đaković, predsjednik Mire.

Čelnici Krivaje sinoć su se sastali kako bi odlučili da li će rukometašice igrati Challenge kup, od kojeg je odustao Ljubuški HUM.

Pripreme za turnir

Dok se članovi Uprave Borca bore da klub opstane, mlađe rukometašice treniraju pod trenerskom palicom Stojana Atlagića i pripremaju se za nastup na Orka turniru, koji je na programu u Banjaluci od 25. do 29. lipnja. Borac će nastupiti sa kadetskom ekipom.