Priopćenje HRK Široki: Smatramo da je Širokom Brijegu prijeko potrebna nova dvorana

HRK ŠIROKI

Hrvatski rukometni klub Široki izdao je danas priopćenje. Nezadovoljni su u klubu terminima u dvorani, a kap koja je relila čašu je ta da su svoju utakmicu  s Izviđačem koja se trebala igrati u dvorani na Pecari morali igrati u Ljubuškom.

Pripćenje prenosimo u cijelosti.

Hrvatski rukometni klub Široki osnovan je 1998. godine i kroz svoju 21-godišnju povijest prošao je kroz nekoliko kriza, no uvijek je zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca uspio preživjeti te danas okuplja 50 mladih rukometaša iz Širokoga Brijega.

Klub se zbog financijskih problema natječe u Prvoj ligi Rukometnog saveza Herceg-Bosne, a u dva navrata je igrao i Prvu ligu Federacije BiH. Glavni podupiratelj rada kluba je Grad Široki Brijeg koji godinama pomaže klubu plaćajući mu termine u Gradskoj sportskoj dvorani Pecara te u privatnim dvorana na području grada koje ne zadovoljavaju uvjete odigravanja rukometne igre.

HRK Široki se u ožujku 2018. godine vratio u dvoranu Pecara nakon što u njoj nije mogao trenirati dugih osam godina. Ironično, dvorana nosi naziv ''Gradska sportska dvorana Pecara'', a HRK Široki je gradski klub. Od 2012. do 2018. godine klub je dom pronašao u privatnoj dvorani SRC Tucak koja je sada prenamijenjena u gospodarske svrhe.

U Širokom Brijegu sada jedino dvorana Pecara ima zadovoljavajuće uvjete odnosno teren dimenzija na kojima se igra rukomet. HRK Široki svoje domaće utakmice igra vikendom na Pecari, a uz to ima tek dva termina za trening i to srijedom u 21:30 sati te petkom u 22:30 sati! S obzirom da većinu igrača prve momčadi čine srednjoškolci, teško je kada trening završi u 23:00 sata ili u ponoć, a ujutro djeca moraju u školu. Ista situacija je s mlađim kategorijama.

Kap koja je prelila čašu bila je zamjena domaćinstva proteklog vikenda kada je Široki trebao na Pecari ugostiti Izviđač u velikom derbiju. Termin utakmice je par puta mijenjan da bi na kraju zamijenili domaćinstvo te smo derbi odigrali u Ljubuškom u kojem smo slavili 32:33. Iako Hrvatski košarkaški klub Široki ima prioritet u dobivanju termina u Gradskoj sportskoj dvorani Pecara, što i poštujemo, ali smatramo da bi ostali klubovi koji koriste dvoranu trebali imati jednak tretman.

HRK Široki poštuje HKK Široki kao najtrofejniji klub u BiH te klub koji ove sezone, uz domaće prvenstvo, opet igra regionalnu ligu. Razumljivo je da je igračima na toj razini potrebno više treninga, no nije nam jasno kako za naš klub nema više od dva slobodna termina tjedno u dvorani koja se zove ''Gradska sportska dvorana Pecara'' koja bi trebala biti dom svim dvoranskim sportovima u Širokom Brijegu. Kada u mostarskoj dvorani ''Bijeli Brijeg'', koja je službeno srednjoškolska dvorana, ima podjednako mjesta za veliki broj mostarskih klubova, kako je moguće da u Širokom Brijegu, koji ima manje klubova, nema mjesta u dvorani koja ima čak i pomoćnu malu dvoranu?!

Smatramo da je Širokom Brijegu prijeko potrebna nova (školska) dvorana s manjim kapacitetom gledatelja čije će dimenzije zadovoljavati odigravanje rukometne utakmice, a time bi se riješili svi amaterski i ostali dvoranski klubovi u gradu poput malog nogometa i sl.

U prošloj sezoni u HRK Široki je treniralo 70 djece, ali zbog neimanja uvjeta taj broj je spao na 50. Problem nam je također vršiti upise mlađih kategorija u Školu rukometa jer jednostavno nemamo gdje smjestiti djecu, a ako ne izvršimo upis onda puno kasnimo za ostalim klubovima koji razvijaju svoje mlade igrače.

HRK Široki samo traži adekvatne uvjete za rad. Smatramo kako djeca ovoga gradu moraju imati jednake uvjete u svim sportovima te apeliramo na Grad Široki Brijeg da što prije riješi ovaj problem kako bi djeca koja treniraju i koja žele trenirati dobila uvjete koje zaslužuju u najsportskijem gradu u BiH, stoji u priopćenju kluba sa Pecare.