Predstavljamo: Ljubuška rukometna obitelj Tomić

Josipa Tomić je članica hrvatskog prvoligaša Trešnjevke iz Zagreba, a njezin brat Mijo rukometaš Nexea iz Našica, a to su klubovi u kojima će nastupati i sljedeće sezone.

- Kod nas sve teme započinju i završavaju na rukometu. Sada ga puno prati čak i mama iako prije nije bila veliki obožavatelj. Jedino je stariji brat izvan svega toga, kaže Josipa Tomić.

Josipa je još od juniorskih dana u Hrvatskoj gdje je nakon matičnog Ljubuškog 2009. godine prvo zaigrala za Lokomotivu, potom i Trešnjevku.

- U Lokomotivi sam zaredala s ozljedama i nisam previše ni igrala, potom je uslijedila operacija koljena. Poslije oporavka je došlo do nesuglasica s klupskim čelnicima nakon čega sam prešla u Trešnjevku. Tu su ekipa i djevojke super zbog čega sam stvarno zadovoljna kompletnom atmosferom, ali i igrom, govori Josipa. Njezina ekipa je prošle sezone igrala hrvatsku Ligu za prvaka koju čine četiri ekipe.

- Ciljevi su se uvećali za sljedeću sezonu kada ponovno želimo u Ligu za prvaka, ali i popeti se koju poziciju više, zaključila je Josipa Tomić.

Njezin brat Mijo je po odlasku iz Izviđača, koji je napustio kao jedan od novčano kažnjenih igrača, suspendiranih i prebačenih u drugi tim (zbog toga što nisu htjeli produžiti ugovor), zimus potpisao za Nexe iz Našica gdje je poslije polugodišnje stanke mogao neometano nastaviti s igračkim razvojem.

- Otišao sam u klub gdje nisam nikoga poznavao, sve mi je bilo novo i zato se mogu zahvaliti suigračima što su učinili da se osjećam kao da sam doma. Jako brzo sam se uklopio, kaže Mijo.

Njegov klub je godinama uz bok u Hrvatskoj nedostižnom Zagrebu.

- Ispunili smo ciljeve u sezoni, u SEHA ligi smo odigrali nešto lošije drugi dio sezone, ali je najvažnije bilo da budemo doprvaci Hrvatske što smo i uspjeli. Time smo učinili sezonu uspješnom, tvrdi Tomić. Mijo je nedavno napunio tek 20 godina i pred njim je niz sportskih iskušenja.

- Zadovoljan sam i prethodnom polusezonom jer mi je trener Kasim Kamenica ukazao povjerenje, a ja ga iskoristio. Igrao sam po poluvrijeme, trener nas je uvijek rotirao kako bi zadržao svježinu ekipe. Moja želja i jest bila otići u klub koji će mi omogućiti napredak. Nisu to morali biti veliki novci, ali tu igramo SEHA Ligu i stalno smo pod povećalom, rekao je Mijo Tomić.

Mijo još godinu u Nexeu

Nakon što je Nexe ove godine došao u financijske probleme, iz kluba je otišao trener Kasim Kamenica kojeg je prije par dana, odnosno ususret novoj sezoni, zamijenio Zdenko Kordi.

- U razgovoru s Upravom sam doznao da bi se trebali stabilizirati. S klubom imam još godinu dana ugovora, a u ponedjeljak nam započinju pripreme. Ambicije će ponovno primarno biti vezane za prvenstvo Hrvatske, kazao je Mijo Tomić.

Oboje reprezentativci

Josipa Tomić je 2009. godine s juniorskom reprezentacijom BiH igrala kvalifikacije za Europsko prvenstvo, ali kasnije naš državni ženski tim nije postojao ni u jednom dobnom uzrastu.

- Stvarno mi je žao što ne postoje sve te selekcije, a smatram da bi BiH mogla imati jednu lijepu seniorsku reprezentaciju, izjavila je Josipa.
I njezin brat Mijo je u svim mlađim uzrastima bio reprezentativac Hrvatske, ali po prvi puta ovog ljeta nije dočekao poziv izbornika Slavka Goluže na U-21 SP-u koje se održavalo u našoj zemlji.

Dnevni list