Poraz Gruđanki u 1.utakmici u Reykjaviku

HŽRK Grude Autoherc, Kup Bosne i Hercegovine, KUP BIH, Grude, HZRK Grude, turnir, HZRK Grude, Fram Reykjavik
 Gruđanke su u svom prvom nastupu u nekom europskom natjecanju doživjele uvjerljiv poraz u Reykjaviku od ekipe Fram rezultatom 22:38.Dakle ostvarile su se najave koje smo davali uoči ovih utakmica o tome da je razlika u kvaliteti BiH ženskog i europskog rukometa velika.

Brza igra, polukontre i kontre su ono u čemu je večeras ostvarena velika razlika u rezultatu.Nismo mogli parirati kvalitetnijem protivniku od sebe u ovim segmentima igre i to je ono što je realnost. Ako znamo da mi u Premijer ligi BiH upravo brzom igrom, polukontrama i kontrama mi ostvarujemo svoju premoć nad protivnicima ,a da ta ista igra nije dovoljno u Europi niza jedan prosječan rezultat, onda je jasno kakva je kvaliteta ženskog rukometa u Bosni i Hercegovini.Večeras smo igrali protiv znatno jačeg protivnika, jačeg kako tjelesno tako i u iskustvu pogotovo međunarodnom. Sama organizacija kluba Fram ,način njihovog funkcioniranja i uvjeti u kojima rade ,ostavili su nas iznenađene ,jer se ne radi ni o kakvom klubu koji pripada vrhu europskog ženskog rukometa.Međutim sve što smo vidjeli je daleko, daleko iznad onoga što mi u BiH imamo.

Što se tiče same utakmice večeras, sigurno je da je razlika u golovima mogla i trebala biti manja, ali osim gore navedene razlike u kvaliteti bilo je očito da su naše igračice bile previše impresionirane svojim prvim nastupom u Europi. Za veliku većinu naših mladih igračica bio je ovo prvi nastup u EHF cupu. Sama ceremonija najave utakmice , predstavljanja igračica ,pa do veoma glasnog navijanja domaćih navijača tijekom cijele utakmice, dovela je sigurno do nekih pogrešaka naših djevojaka.Posebno je to bilo izraženo u prvom poluvremenu koje su domaćini dobili rezultatom 21:9.u drugom poluvremenu su naše cure samo u pojedinim momentima igrale onako kako mogu i znaju i u nekoliko navrata su razliku sa poluvremena od 12 golova ,smanjivale .Nije bilo dovoljno snage da se u zadnjih 5 minuta bar zadrži razlika od 10 golova koliko je tada bilo,pa je završeno potpuno zasluženom pobjedom domaćina ali sa malo nerealnih 16 golova razlike.

Večerašnja utakmica ima naravno i svoje dobre strane u prvom redu u stjecanju međunarodnog iskustva za naše mlade igračice koje ne mogu imati osjećaj stvarne kvalitete bez ovakvih utakmica. Osim toga ovo putovanje na Island je i neka vrsta nagrade za ove djevojke koje su superiorno prošle godine osvojile naslov prvakinja BiH, osvojile KUP BiH, većina od ovdje nazočnih se prošle sezone okitila i naslovima prvaka države u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji.

hzrk-grude.com