Pakleni nisu uspjeli, zlato Francuskoj

hrvatski rukometaši, hrvatski rukometaši, hrvatski rukometaši, Ivano Balić, igračka mirovina, oproštaj, wetzlar, Ivano Balić, rukomet, Hrvatska, Ivano Balić, Hrvatska, rukomet, Ivano Balić, Hrvatska, rukomet, Ivano Balić, rukomet, Ivano Balić, rukometni Mozzart, Ivano Balić, Hrvatska zemlja, rukomet, Ivano Balić

Hrvatska: Alilović, Čarapina, Štrlek, Mataija, Čupić, Zrnić, Vori, Duvnjak, Lacković, Valčić, Balić, Vuković, Kopljar, Buntić, Gojun, Musa
Izbornik: Lino Červar

Francuska: Omeyer, Karaboue, Fernandez, Dinart, Barachet, G. Gille, Narcisse, Joli, Karabatić, Junillon, Abalo, Sorhiando, Guigou, Bosquet, Ostertag, Detrez.

Rovovska bitka u finalu EP-a pripala je svjetskim prvacima. Iako je u prvom dijelu bila lepršava i imala vodstvo, Červarova momčad je početkom nastavka upala u 'crnu rupu' iz koje se nije uspjela izvući te je poražena s 25:21.


Kao što se i očekivalo, sudar rukometnih velikana Hrvatske i Francuske ponudio je žestoku i neizvjesnu bitku od samoga početka.

Susret je otvoren sa po dva promašaja s obje strane te je Vori iz trećeg hrvatskog napada uspio svladati vratara Omeyera za vodstvo 1:0.

Uzvratio je Sorhaindo koji je pod prekršajem zatresao Alilovićevu mrežu, a žuti karton je zbog držanja zaradio Štrlek.

Siloviti napadi su se izmjenjivali munjevitom brzinom. Guigou i Čupić su zatresli vratnice, a novo vodstvo (2:1) osigurao je Balić.

Guigou je uspio izjednačiti, nakon čega su opet zabriljirali vratari, a nakon što je Zrnić realizirao sedmerac sjevnula je kontra Kauboja koju je realizirao Štrlek za prvo vodstvo od dva gola razlike (4:2).

Dirigent hrvatske igre Balić dijelio je asistencije poput Tonija Kukoča pa su se u strijelce upisali Zrnić i Kopljar (6:4), a tada je Vori zaradio prvo isključenje.

Francuska je iz sedmerca preko Guigoua smanjila na 6:5, a Karabatić je svojim prvim golom u 13. minuti izjednačio rezultat (6:6).

  • Thierry Omeyer je ponovno briljirao na golu Francuske


Uz par francuskih promašaja i obranu Alilovića Hrvatska je golom Duvnjaka opet pobjegla na plus dva (9:7). Sorhaindo je tada zabio sa crte, a Buntić zaradio isključenje zbog potezanja Karabatića, no brojčano manje Kauboje, koji su igrali s 'markiranim' Balićem, je nakon izgubljene lopte uklizavanjem s klupe spasio Alilović.

U 25. minuti je Karabatić na dvije minute izašao iz igre zbog prekršaja na Baliću i Zrnić je zabio sa sedam metara. Tada se Hrvatska uspjela prvi put uspjela odlijepiti na tri razlike (12:9), no najbolji francuski igrač je odmah po povratku na parket zabio dva gola, jednog je dodao Narcisse iz kontranapada i na odmor se otišlo s izjednačenim rezultatom (12:12).

Prvi gol u nastavku potpisao je Duvnjak, no tada je Hrvatska stala i uletjela u 'crnu rupu'. Za to su vrijeme hrvatsku mrežu trpali Fernandez, Karabatić (za prvo vodstvo Francuza), Narcisse, Abalo (dva gola zaredom) i svjetski prvaci su stekli veliku prednost od četiri gola (17:13).

Nakon devet minuta Červarovi igrači su zabili drugi pogodak u nastavku preko Balića, jedini koji je u tim trenucima postojao na terenu, a splitski čarobnjak je zatresao mrežu i za 18:15.

Nakon sudara s Duvnjakom Karabatić je zaradio drugo isključenje, no Čupićev udarac sa sedam metara je Omeyer uspio zaustaviti. Zato nije onaj Zrnićev za 18:16, a Balić je u 45. minuti iznudio novi sedmerac kojeg ovaj put nije zabio Zrnić.

S druge strane je bio precizan Abalo, koji je Francuzima opet donio tri gola prednosti (19:16), a Zrnić iz novog sedmerca zadržao priključak za svjetskim prvacima, dok je Balić čarobnim lobom smanjio prednost na jedan gol (19:18).

No, deset minuta prije kraja Francuska je nakon crvenog kartona Mataiji napravila mini-seriju i napravila razliku od četiri gola (22:18) koju Hrvatska nije uspjela dostići.

Francuska je tako postala prva rukometna reprezentacija u povijesti koja je u tri godine postala olimpijski, svjetski i europski prvak.

net.hr