Novi Sad: Opet napadi kamenjem i nožem na navijače Hrvatske

I dok je u dvorani atmosfera bila sjajna, ono što je čekalo naše navijače izvan dvorane nije nikako dobro. Tako je u Veterniku, na izlazu iz Novog Sada, kolonu automobila s hrvatskim tablicama presrela skupina huligana. Počelo je padati kamenje i razbijeno je dosta automobila. U tom napadu ozlijeđena su dvojica hrvatskih navijača koji su nakon liječničke pomoći pušteni iz novosadske bolnice. Nakon tog incidenta u novosadskom naselju Detelinara privedena su četvorica Beograđana koji su osumnjičeni da su sudjelovali u kamenovanju, a još jedna osoba privedena je nakon što je u blizini dvorane pokušala skinuti tablice s hrvatskim registarskim oznakama. Domaće navijače iznerviralo je skandiranje naših, kao i velik broj hrvatskih zastava u dvorani, piše vecernji list.

>>Pakao u Novom Sadu: Ubi, ubi ustaše

Novi napad slijedio je u Rumi gdje je zapaljen kombi s hrvatskim tablicama, a u sukobu je jedan naš navijač izboden nožem!

Već nakon utakmice protiv Španjolske, u nedjelju navečer, došlo je do nekoliko sukoba između hrvatskih i srpskih navijača. Nakon tučnjave u širem centru grada jedan je naš navijač morao biti zbrinut u bolnici. Drugi incident dogodio se u ulici Laze Težačkog, u dijelu grada gdje je koncentracija kafića i restorana sa živom muzikom. Naši navijači mirno su šetali, pili i radovali se, te su napadnuti. Sukobe su jedva dočekali i "Grobari", navijačka skupina nogometnog kluba Partizan. Kako pišu srpski i hrvatski forumi, došlo je do nekoliko incidenata, a "Grobari" se hvale kako su navijačima iz Širokog Brijega i Vinkovaca oduzeli zastave.

Srpska policija odmah je reagirala i na zajedničkom sastanku sa hrvatskim kolegama u Münchenu razradila plan kako spriječiti nove incidente u završnici Europskog prvenstva. A ono što slijedi moglo bi biti još i gore. Naime, Bad Blue Boysi najavili su dolazak u Beograd na polufinale i to njih 5000.

- Dolazimo u Beograd pokazati Srbima kako se navija za svoju zemlju! U tome nas neće sprečiti ni hrvatska ni srpska policija, slobodni smo građani i imamo pravo putovati gdje hoćemo. Ne planiramo raditi incidente, ali sigurno nećemo ostati dužni Srbima ako nas napadnu. I bit ćemo glasniji od 20.000 Srba - navodno je rekao za srpski Telegraf navijač Hrvatske koji je inzistirao na anonimnosti.

U navijačkim sukobima u Novom Sadu i okolici, stradali su i automobili Večernjeg lista i agencije Cropix koji su bili parkirani ispred hotela Gymnas u inače mirnom dijelu grada. Huligani su jednostavno vidjeli hrvatske tablice i izbušili gume. Gazda hotela ponudio je o svom trošku pokrpati automobilske gume. Barem nešto...