Nikola Prce: Imao sam i oca i majku u majci Dragi

nikola prce
Poslije sarajevskog slavlja plasmana na Europsko rukometno prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj 2020. godine, junak bh. reprezentativne vrste, iskusni Nikola Prce (31. kolovoza puni 39 godina), je stigao na Bivolje Brdo kod Čapljine.

Tamo je imao prvenstveno za posjetiti majku Dragu i sestru Karolinu, a nakon čega se zaputio u Rijeku po ženu Nikolinu i kćerku Lauru. Nikola je jako rano, sa 8 godina, ostao bez oca Karla koji je poginuo u prometnoj nesreći.

- Nikad stvarno nisam o tome ni pričao. Tad sam imao samo osam godina, teško da sam bio i svjestan svega... Tek kasnije sam shvatio. Ali teško je jer u stvari ne znam kako je imati oca. Ja sam imao i oca i majku u majci Dragi. Poslije toga je počeo taj nesretni rat i sigurno da nije bilo lako majci samnom i sestrom Karolinom, ali hvala bogu izvela nas je na pravi put i mogu joj samo zahvaliti na tome, jer to tad nije bilo lako s dvoje male djece, priča Nikola.

Njegova druga obvezna destinacija prethodnih godina je Rijeka, odakle je njegova supruga Nikolina (djevojačko prezime - Kovačić), inače uspješna bivša odbojkašica, internacionalka i reprezentativka Hrvatske. S njom je tijekom Nikolinih obveza za reprezentaciju i 14-mjesečna kćerka Laura.

- Sad idem po njih u Rijeku pa na odmor. Prije je bilo drukčije jer smo bili sami i onda možeš gdje hoćeš i kako hoćeš. Sad je to malo drukčije s malom Laurom. Moramo se prilagoditi tome i tražiti neka mjesta koja su za obitelj prihvatljivija, da ima sadržaja za dijete i da su plaže s hladom. Ali sigurno da ćemo biti negdje na Jadranu, na potezu od Splita do Rijeke, govori Prce.

Tamo će usput dogovarati i svoj klupski status.

- Ima naznaka gdje bih mogao igrati sljedeću sezonu, ali još ništa određeno, niti sigurno, tako da je bolje da ne izlazim u javnost, smatra najbolji bh. golgeter u minulim kvalifikacijama (31 gol).

Uskoro puni 39 godina, a na pitanja koliko će još igrati, odgovara jednako još od 2015. godine.

- Dok se osjećam dobro i dok tijelo sluša - zašto ne igrati? Jer na terenu se osjećam najbolje i tu najviše mogu pomoći, ističe Prce.

On je među nekoliko naših rukometaša koji su upisali Fakultet za tjelesni odgoj i sport u Tuzli - smjer sportski trener.

- Sigurno da mi je u planu u budućnosti raditi nešto vezano za rukomet, ali vidjet ćemo što konkretno, zaključio je Nikola Prce.

Htjeli smo sami riješiti posao

Posljednja dva meča reprezentacije su bila dva potpuno različita lica.

- S Bjelorusijom stvarno to nije bilo to, nije bila dobra ni obrana, ni napad, stvarno ništa. Ni s Česima nije bilo dobro kući, ali smo opet imali to opravdanje katastrofalno organiziranog puta između dvije utakmice. Utakmica s Česima u Ostravi me podsjeća na Island. Gostovali smo, oni su bili favoriti, znali smo da imamo neke kombinacije, ali smo htjeli probati da sami to riješimo. Jer znamo da možemo igrati sa svima, ali je pitanje bilo samo kako se postaviti. Dali smo sve od sebe i na kraju nam nema tko što zamjeriti.

Da se ne ponovi peh kao pred Katar

U baraž utakmicama s Islandom za SP u Kataru 2015. je briljantnom igrom odveo našu reprezentaciju na turnir, a slično je ponovio i u Češkoj. Međutim na SP-u je, kako kaže, bio na nekih 50 posto, zbog ozljede koju je dobio nekoliko mjeseci prije Katara.

- Taj oporavak je bio više na silu. Trebalo je raditi operaciju pa smo je nekako izbjegli i uspio sam se upisati na SP-u iako sigurno da to nije bilo to. Sad ćemo vidjeti, Bože pomozi da sve bude dobro sa zdravljem. Ovo je još jedna moja velika želja, kao i cijele ekipe, da odigramo to Euro i probamo nešto napraviti na njemu.

Sa svima možemo igrati

Naš tim će vrlo brzo, 28. lipnja, saznati protivnike u svojoj skupini za EP.

- Nadam se da ćemo dobiti neke ekipe s kojima se možemo nositi. Imamo tu reprezentacije iz prvog šešira protiv kojih ne želim reći da nemamo šanse, ali će biti jako teško. Međutim sa svima ostalima možemo igrati, pogotovo na jednu utakmicu i uz podršku navijača koju ćemo sigurno imati.

Uvijek sam više volio dodati

Naš kolektiv se ponosi jakom obranom, ali pravi napad imamo samo kad Prce ima svoj dan. Iako djeluje kao igrač koji u svakom trenutku može pronaći prostora za šut, a golgeterske sposobnosti je svakako i demonstrirao, on uživa u upošljavanju suigrača i to je često vidljivo na terenu.

- Mislim da je to nešto što igrač ima u sebi, a stvarno treba imati osjećaj za dodati loptu. Znam da sam i od kadetskih i juniorskih dana uvijek bio takav, pogotovo sam volio uposliti pivote i krila. A kroz karijeru sam od desnih krila često u šali imao prigovore zašto nisam ljevak i ne igram na njihovoj strani.

Odnos sa izbornicima

Prce je u reprezentaciji punih 14 godina i za to vrijeme je prošao izborničke mandate četiri trenera. Kod svih njih je imao svoje mjesto, ali se nikad nije libio protestirati ukoliko je osjećao nepravdu. Kod Halida Demirovića je 2009. godine došao u poziciju da se ne odaziva na poziv jer je bio nezadovoljan statusom. Na početku angažmana Dragana Markovića 2012. godine ga je na teren u meču s Grcima skandiranjem imena uvela publika u Goraždu, a on napravio preokret.

- Stvarno je teško gledati kako tvoj tim gubi, znati da možeš pomoći, ali biti i bez mogućnosti da to uradiš. Siguran sam kako u toj utakmici nikako ne bih nastupio da nije bilo reakcije goraždanskih navijača, kazao je tad Prce.

Bilo je i trzavica s aktualnim izbornikom Bilalom Šumanom nakon što je njegova kapetanska traka preselila na ruku Mirsada Terzića.

2006.

Nikola Prce je za reprezentaciju BiH, i kod izbornika Vojislava Rađe, debitirao 5. siječnja 2006. protiv Nizozemske.

16

U karijeri je dosad nastupao za sljedećih 16 klubova: Čapljina, Zagreb (Hrvatska), Karlovac (Hrvatska), Metković (Hrvatska), Izviđač, Torrevieja (Španija), Trimo (Slovenija), Bregenz (Austrija), Vigo (Španija), Ademar (Španija), Puerto Sagunto (Španija), Logrono (Španija), Al Sadd (Liban), Emsdetten (Njemačka), Pick Szeged (Mađarska), Azoty Pulawy (Poljska).

Piše: Ersan Bijedić, [email protected]