Na Beč! Bitka za ulaznice i finale

Na Beč! Bitka za ulaznice i finale

Ulaznica za današnji polufinale i nedjeljni finale već odavno nema. Svih 11.000 mjesta je prodano. Naši su navijači navrijeme osigurali dragocjene papiriće, tako da se danas na utakmici protiv Poljske očekuje najmanje 6000 kockastih dresova. Polovica navijača je iz Beča i ostalih austrijskih gradova, dok polovica dolazi iz Hrvatske. Hrvatska zajednica u Beču napravila je dobar potez kada je kupila 2000 ulaznica za polufinale i finale ne znajući hoće li naša reprezentacija uopće igrati u završnici.

– Vi ćete u Austriji igrati kao da ste domaćini. Kao da se igra u Hrvatskoj – govorili su često domaćini prvenstva.

Od 2003. do danas hrvatski rukometaši jedini su, uz nogometaše, imali navijače na svim velikim natjecanjima. Nije im bio problem dolaziti u bliže zemlje poput Slovenije, Njemačke, Švicarske i sada Austrije, ali ni u puno udaljeniji Portugal, Tunis i Norvešku. Sjećamo se finala u Tunisu gdje je bilo zahtjeva za deset navijačkih čartera, a ne za samo dva-tri.

Koliko navijači cijene rukomet pokazala su i dva dočeka na Trgu bana Jelačića, nakon osvajanja Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003., te nakon olimpijskog zlata u Ateni 2004. godine. Osvoji li Hrvatska prvo europsko zlato, ne treba sumnjati u još jedan doček na glavnom zagrebačkom trgu. Zasad nitko iz političkog vrha nije najavio dolazak na polufinale. Na posljednjim velikim natjecanjima redoviti gost završnica bio je bivši premijer Ivo Sanader. Sada je možda red na Jadranku Kosor.

A rukometna euforija je i u Poljskoj. Mediji analiziraju do najmanjih pojedinosti svoje rukometaše, od izjava žena rukometnih junaka koje ih prate u Austriji do poziva Karola Bieleckog navijačima da ih dođu bodriti u Beč. Nije trebalo dugo čekati da se uzavrelo rukometno ozračje iz medija prenese i na ulice. U snijegom okovanoj Poljskoj navijači su proteklih dana tražili na sve načine ulaznicu više za polufinale. Prekjučer i jučer hit je bio njemački aukcijski portal gdje su kupovali brojne ulaznice od Nijemaca koji su računali da će njihovi rukometaši igrati u završnici. Poljski navijači koji ne uspiju doći do ulaznica, zagrijavat će ozračje u brojnim kafićima.

sportal