Mostarac na rukometnom krovu Europe

Igor Anić
"Trikolori" su osvojili zlato, u finalu pred 14.000 gledatelja "razbili" su domaću selekciju, a ukupan nastup na Euru ekipe koju s klupe vodi Claude Onesta ocijenjen je kao rukometna poezija.

Značajan doprinos dao je rođeni Mostarac, pivot Igor Anić (26 godina).

Igor je sin Željka Anića, nekadašnjeg rukometaša Veleža i više francuskih klubova, prvog kapetana reprezentacije BiH (1993. godine na Mediteranskim igrama), člana stručnog stožera bh. reprezentacije kada je izbornik bio Halid Demirović...

Igor se rodio u Mostaru, ali je odrastao u Francuskoj, gdje je krenuo očevim stopama, igrao je za sve omladinske selekcije "Trikolora", pa je sada u društvu braće Karabatić, Omeyer, Sorhaindo, Abaloa...

Sve iznenadili
- Nismo ni mi očekivali da ćemo ostvariti ovakav uspjeh nakon smjene generacije. Pred odlazak na Europsko prvenstvo znali smo da nismo favoriti i da će biti dosta komplikovano doći do kraja.

Počeli smo prvenstvo bez velikih očekivanja, ali kako je natjecanje odmicalo, tako smo igrali sve bolje i raslo nam je samopouzdanje, što je kulminiralo u finalu kada smo "rasturili" takvu velesilu kao što je Danska i to pred njihovih 14.000 navijača - kaža Igor Anić na početku razgovora za "Dnevni avaz".

Za svoje nastupe kaže da je prezadovoljan. Mislio je da će biti tek puka rezerva prvom pivotu Cedricu Soraindu, no pokazao se kao važna karika u Onestinom timu. S braćom Karabatić, Nikolom i Lukom, slavio je svaki gol, svaku pobjedu, što se moglo vidjeti tijekom TV prijenosa s Eura.

- Dobri smo prijatelji, znamo se više od 20 godina i odnosimo se jedni prema drugima kao da smo članovi porodice - ističe Anić.

Očevi savjeti
Otac Željko bio je odličan rukometaš, ima i titulu najboljeg strijelca francuske lige. Njegov udio u Igorovom rukometnom razvoju je veliki.

- On mi je prvi uzor i u životu i u rukometu. Iako se u njegovo vrijeme igrao drugačiji rukomet nego danas, ipak kvalitet ostaje. Željko je bio pametan igrač, to svi znaju, a danas često nakon utakmice analiziramo zajedno moje nastupe i ispravljamo eventualne nedostatke - kaže Igor.

Rodna gruda
Iako ga sve veže za Francusku, ne zaboravlja ni rodnu grudu. Voli doći u rodni Mostar.

- Dolazim sve više i kada god imam priliku. Prošlo ljeto nisam, jer mi je supruga u kolovozu rodila sina. Sada ću naljeto iskoristiti priliku da dođem u svoj Mostar, posjetim obitelj, upoznam ih sa sinom... - kazao je Igor Anić, član Rena, u koji je došao nakon što je igrao u Kilu, Monpeljeu i Gumersbahu.

Na kraju je poželio sreću BiH u baražu protiv Islanda svjestan da će biti teško ostvariti povoljan rezultat, ali predaje unaprijed ne smije biti.

Onesta nije tako strog kao što izgleda
Francuski izbornik Onesta djeluje kao strog trener, na kormilu reprezentacije je 13 godina i pokazao se kao pravi nasljednik legendarnog Danielu Constantini.

- Nije toliko strog kao što možda izgleda. On je čovjek koji dopusti igračima da kažu svoj prijedlog ako imaju, a vezan je za igru i zna često prihvatiti sugestiju. Strašno je otvoren prema nama, ali sve u granicama. Pričamo između sebe i na time-out-u, Nikola Karabatić često zna dati prijedlog kako dalje, Onesta to uvaži. Takav pristup je, prema meni, budućnost rukometa - ističe Anić.

Dnevni avaz