Mirko Alilović: Tko malo zaostane izgubit će

Prvi izazov za Hrvate je Norveška (19. siječnja), protivnik kojeg Alilović označava kao jednog od najopasnijih.
- Svi smo maksimalno usredotočeni na tu prvu utakmicu s Norvežanima. Početak je najvažniji i zasigurno nas ne čeka lagana utakmica, kazao je Alilović. - Već nekoliko puta smo gledali snimke njihovih utakmica i, iako ih mnogi ne vide kao momčad iz svjetskog vrha, oni su jaki dovoljno da svakoga pobjede. Kjelling, Loke, Mamelund…, Norveška je kompletna momčad i bez stopostotnog angažmana ne može ih se pobijediti, upozorio je 24-godišnji Ljubušak.
Šest dana do početka rukometnog ludila atmosfera u hrvatskom taboru je dobra. Istina, malo ju je pokvarila bizarna ozljeda Blaženka Lackovića, ali sve su prilike da će i on biti spreman.
- Radimo naporno, ali tako i treba ako se mislimo spremiti za napore koji nas čekaju. Turnir u Austriji dobro je prošao, ali teško je na osnovi te tri utakmice suditi u kakvoj smo trenutačno formi. To će pokazati nastupi na Euru. Vidljivo je da smo iz utakmice u utakmicu bili sve bolji, nadam se da ćemo tako i nastaviti, kazao je Alilović.
Jedna od novina koju je uveo Lino Červar jest promjena igre u fazi obrane. Umjesto dosadašnjih 3-2-1, koja je više godina bila prepoznatljivi znak Hrvata, forsirat će se obrana 6-0, koju više-manje koriste sve momčadi.
- Imamo nekoliko dvometraša koji u obrani 6-0 mogu činiti jak blok tako da je, po meni, to pametan potez. Vidjeli smo da to može dobro funkcionirati, ali još trebamo uigravati. Što se tiče mene kao vratara, odgovara mi obrana 6-0 jer čitavu godinu u Španjolskoj branim u takvom sustavu.  
Vratari su na velikim natjecanjima uvijek pod povećalom. Bez dobrog čuvara mreže ambicije se mogu znatno smanjiti. Na pripremnom turniru u Austriji Alilović je pokazao zavidnu formu.
- Važno je da kompletna momčad igra dobru obranu, tada je i nama vratarima puno lakše. Kažem, imamo još toga za popraviti i doraditi do početka prvenstva, ali vjerujem da ćemo biti spremni.
Kada su u pitanju favoriti EP-a, Alilović ne želi davati prognoze. Ali, nudi jedinu istinu.
- Europsko prvenstvo je najjače rukometno natjecanja na svijetu. Ne postoji nijedan protivnik kojeg smijete podcijeniti ili odigrati opuštenije. Kvalitetom jedino malo zaostaje Austrija, ali s obzirom da su domaćini i oni mogu nekoga iznenaditi. Španjolci pucaju visoko, Francuzi su odlični, Danci, Norvežani, Rusi, Šveđani, Islanđani…, sve su to jake momčadi. Jasno je da protiv svakog moramo odigrati sa sto posto angažmana. Tko malo zastane, izgubit će!

S Celjem u pohod na europski vrh

Uoči početka EP-a Alilović je riješio pitanje novog kluba. Iz Ademar Leona nakon pet godina odlazi u slovensko Celje.
- Celje je moj novi klub, a najveći razlog zbog kojeg dolazim jest što želim još više napredovati. A u Celju ću zasigurno imati prostor. Najvažnije je da ću puno braniti, za kormilo dolazi i veliki stručnjak Noka Serdarušić, čovjek koji je od Kiela napravio čudo. Radujem se suradnji s njim. Celje ima velike ambicije, ponovno se želi stvoriti momčad za europski vrh i to je jedan od razloga zbog kojeg sam pristao na dogovor, izjavio je Alilović.

Hercegovci preuzimaju reprezentaciju

Puno je Hercegovaca u dresu Hrvatske. Uz Mirka Alilovića na pripremama su i njegovi bivši suigrači iz ljubuškog Izviđača Marin Šego i Denis Buntić, potom mladi Marino Marić, do prije pola godine igrač mostarskog Zrinjskog, trenutačno najbolji mladi kružni napadač svijeta, a u kadru je i Željko Musa, također nekad igrač Izviđača.  
- Mi Hercegovci polako preuzimamo reprezentaciju. Šego mi je cimer, Mara (Marić, op.a) je strašan igrač, svi su se dobro uklopili i kvalitetno rade. Drago mi je zbog njih, poručio je Alilović.

DNEVNI LIST