Mirko Alilović: Ambicije su velike i to me privlači

hrvatski rukometaši, Mirko Alilović, Mirko Alilović, Mirko Alilović
Prošli tjedan 24-godišnji Ljubušak obišao je svoj novi klub, upoznao se sa svime što ga čeka u novoj sredini, a prvi dojmovi su izrazito dobri.
- Znao sam gdje dolazim, Celje je ugledno ime u svijetu rukometa i mogu reći da sam odlično primljen u novoj sredini, kazao je Alilović za Dnevni list.
Hvala Ademaru

Bivšeg vratara Ademar Leona u Sloveniju je privukao 'projekt Celje', kojim Slovenci ponovno žele stvoriti momčad spremnu da se ravnopravno bori za europski vrh. Upravo u tu svrhu doveden je i iskusni strateg Zvonimir Noka Serdarušić kojeg Alilović smatra trenerskom institucijom.
- Odmah u startu svidio mi se projekt koji Celje želi provesti u djelo. Drago mi je da klub želi vratiti nekadašnju reputaciju europskog velikana, a privukla me je i činjenica da je dovedena trenerska institucija u liku Zvonimira Sredarušića, koji je s Kielom u Njemačkoj napravio fantastičan posao. Sviđa mi se što klub želi napraviti dugoročno dobar posao.
Priznaje da mu je poslije pet godina bilo žao napustiti Leon, klub koji je Alilovićevu vrijednost spoznao još dok je bio 18-godišnjak.
- Otišao sam u Španjolsku s 19 godina i poslije pet godina naravno da je teško promijeniti sredinu. Ali, osjetio sam da je došlo vrijeme za novi izazov, bez obzira što mi je u Leonu bilo odlično. Taj mi je klub pružio afirmaciju, puno sam naučio igrajući u Ligi Asobal, i ljudima iz Ademara mogu reći hvala za sve. Tko zna, možda nekad za desetak godina karijeru završim upravo u Ademaru, koji mi je stvarno učinio puno dobroga za karijeru.
Sezonu je po uspješnosti razdvojio na dva dijela.
- Prvi dio je bio odličan. Ademar je nizao dobre rezultate, Europsko prvenstvo je također bilo odlično, osvojeno je srebro…No, u drugom dijelu došlo je do pada. Malo sam se zasitio, glavom sam već bio u Celju i jedva sam čekao odmor. To ne znači da nisam davao sve od sebe. Trudio sam se maksimalno, ali jednostavno nije išlo. No, na kraju je ipak ispalo dobro. Ademar će igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, potpisao sam novi dobar ugovor i s Celjem ću igrati u Ligi prvaka.

Odmor u rodnom kraju

S obzirom da Celje uz Alilovića dovodi još nekoliko pojačanja, očekivati je da u Sloveniji neće imati prave konkurencije. Europa je ipak nešto drugo.
- Vidjet ćemo. Pravi se dobra momčad, ali to ništa ne znači ako se pripreme ne odrade kvalitetno. Kod Noke nema pardona, on 'reže' na pripremama. To mi je drago jer znam da ću poslije priprema biti maksimalno spreman. Ambicije su velike i to me privlači. Čovjek je s Kielom napravio čudo, vjerujem da će i s Celjem biti uspješan.
Pauza je dosta duga. Alilović će na odmoru biti do 26. srpnja, kada je zakazano okupljanje u Celju.
- Dobro ću se odmoriti, ali nikako se ne smijem 'zapustiti'. Ni slučajno se na prvom treningu ne smijem pojaviti nespreman, jer ću tada pod Serdarušićevim tretmanom sigurno biti u problemima, tako da ću dio ljeta provesti održavajući spremu.
Zanimljivo, Ademar Leon je u Ligi prvaka odmjerio snagu sa svim sudionicima nedavno završenog Final Foura (Ciudad Real, Barcelona, Čehovski Medvedi, Kiel). Pobjeda Kiela nije iznenadila Alilovića.
- Čim je Köln dobio domaćinstvo završnice Lige prvaka, znalo se da će Kiel biti malo 'poguran'. Ali, u finalu je ipak zasluženo odnio pobjedu. Nije lako preokrenuti minus od šest protiv Barcelone. Malo mi je žao Ciudad Reala, jer su čitavu sezonu igrali maestralno.

Balkanski egzodus iz Ademara

U Ademar Leonu nastao je 'balkanski egzodus'. Nikola Prce, Mirko Alilović, Damir Bičanić, Dalibor Doder…, svi su napustili klub. Jedini je ostao Ljubušak Denis Buntić, koji je s Alilovićem započeo karijeru u Izviđaču.
- Bili smo prava balkanska ekipa, družili smo se zajedno, baš je bilo dobro. Denis sad ostaje sam, ali koliko znam, trebao bi mu doći Venio Losert pa će imati s kim pričati na našem jeziku, našalio se Alilović.  

Piše: D. Lukić