Mirko Alilović: Ako prođe Španjolce, Hrvatskoj otvoren put

Mirko Alilović
Ovaj 32-godišnji Ljubušak, koji s Hrvatskom ima šest medalja sa velikih natjecanja (nedostaje mu samo zlatno odličje), uključujući i srebro sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, nije bio na popisu izbornika Željka Babića za ovo Svjetsko prvenstvo, tako da Svjetsko prvenstvo prati putem TV ekrana.

"Dovoljno mi je što u ovom trenutku prvenstvo pratim kao gledatelj. Lijepo je što ne slušam četiri milijuna izbornika i rukometnih znalaca. U klubu sam, treniram i vrijedno radim", ističe Alilović.

Kao i cijela rukometna javnost, i nekadašnji član Izviđača, u kojem je počeo karijeru, bio je iznenađen senzacionalnim pobjedama Mađarske i Katara u osmini finala protiv Danske i Njemačke.

"Danci se još od OI u Riju provlače. Tamo su odigrali samo dobro finalni meč, a sad im se sve vratilo. Niklas Landin je zakazao, samo je Mikel Hansen odigrao nešto, što je nedovoljno da se pobijedi. Mađarima, koji su dobra i mlada ekipa, se sve poklopilo. Roland Mikler je bio sjajan na golu. Veće iznenađenje mi je Katar, koji se provukao u grupi, a onda izbaci Nijemce, koji su bili među favoritima. To je sport, to je rukomet", govori Alilović.

U četvrtfinalu Katar će za protivnika imati Sloveniju, za koju Alilović kaže da mora biti izuzetno oprezna.

"Znam kakav je balkanski mentalitet. Realno je da Slovenci prođu, ali neće biti iznenađenje ako budu 'vanka', s obzirom na to da igraju protiv viceprvaka svijeta i ekipe koja je izbacila europske prvake. Moraju biti oprezni, kvalitetni su i volio bih ih vidjeti da prođu", mišljenja je suigrač Mirsada Terzića u Vespremu.

Sjajni čuvar mreže očekuje veliku borbu u duelu između Hrvatske i Španjolske, s nadom da će se na kraju ipak radovati njegovi dugogodišnji suigrači iz reprezentacije.

"Već je poznato da imamo te crne rupe u igri, koje se ne smiju ponoviti protiv Španjolaca. Igramo protiv protivnika koji je neugodan, igra spor rukomet sa vanjskom linijom u kojoj svi isto igraju. Također, njihova obrana 6-0 mogla bi biti problem, ne daju prići blizu, a mi nemamo toliko brze igrače. Sve počinje od obrane, tako da će biti tu ključ. Ne znam u kakvom je stanju Domagoj Duvnjak. On igra na vrhunskom nivou i mislim da ga stručni stožer ne koristi najbolje. Ako može, ne treba da ga čuvamo, jer od toga nemamo prevelike koristi", rekao je Alilović.

Za nekadašnjeg prvog vratara Hrvatske, ipak, nema dileme tko je favorit Svjetskog prvenstva.

"Francuzi su do sada sva prvenstva dobivali na gostujućem terenu. Do sada su bili lovina, a sada su lovci na zlato. Igraju doma pred svojim navijačima i ukoliko ne uzmu zlato, biće to veće iznenađenje nego što su napravili Katar i Mađarska", mišljenja je Alilović.

Što se klupskih ambicija tiče, Alilović očekuje da njegov Vesprem u nastavku sezone eksplodira.

"Imali smo puno problema s ozljedama, od trećeg mjeseca bi trebalo da budemo svi zdravi i očekujem da krenemo igrati kako znamo. Kvalitetni smo, individualno jaki, tako da očekujem novi plasman na završnicu Lige prvaka, završnicu SEHA lige smo već osigurali, te titule u domaćem prvenstvu", zaključio je Alilović.