Marino Marić: Karačić i ja ovamo hvatamo ove naše na mostarske fore

marino marić
U stvari mi nisu ni dali pravu priliku", rekao je jesenas za Dnevni list Marino Marić nakon što je bilo jasno da izbornik Hrvatske Željko Babić najozbiljnije računa na Mostarca za 12. po redu Europsko rukometno prvenstvo u Poljskoj jer je na svom popisu prekrižio dugogodišnjeg kapetana Igora Vorija.

Kad ti stave "zvono nad glavu"

Nakon dobrih nastupa u prva dva meča EP-a s Bjelorusijom i Norveškom, ali s ipak skraćenom minutažom koju je dijelio s Ilijom Brozovićem, Marić je započeo utakmicu s Islandom, a Hrvatskoj kao da je sve proradilo. U napadu su Kauboji učinkoviti, u obrani znatno čvršći. Uvodna mučenja zamijenili su uvjerljivim pobjedama protiv Islanda i Makedonije. Ubojitost Marića s pozicije pivota za javnost nije bila upitna ni ranije, ali mnogi su oduševljeni i iznenađeni njegovom igrom na poziciji lijevog halfa u obrani.
- Kad ti jednom "stave zvono nad glavu" da si loš obrambeni igrač, onda je teško to poslije ispraviti. A ja sam se kroz prethodnih godinu i pol za svoje mjesto u Melsungenu izborio igranjem obrane. Počeo sam uživati u tome pošto predstavlja čisto nadmudrivanje. Pogotovo mi odgovara ovo mjesto lijevog halfa gdje izlazim na desnog vanjskog jer mi je to prirodno. Za mene u svemu tome nema iznenađenja, rekao je Marino Marić u razgovoru koji smo vodili jučer, a ususret najvećim izazovima Hrvatske na turniru, odnosno okršajima u Tauron Areni (Krakov) s Francuskom i domaćinom turnira, Poljskom.

Sat koji kuca skladno

Posljednje dvije su dobili iznenađujuće lagano.
- Za nas je Norveška bila šok, skupilo se dosta negativne energije. Posljednje dvije smo otvorili vrhunski pa je onda izgledalo kao da su protivnici loši. Ovakva otvaranja utakmica su pravi put jer imamo priliku odmoriti se i da svi igrači dobiju samopouzdanje. Okuražili smo se preko noći i dobili gomilu pozitivne energije, a što me posebno raduje. To nam je najveći uspjeh dosad, priča Marić.
Hrvatska iz prve i druge dvije utakmice djeluje kao neka sasvim treća momčad.
- Bilo je grča na početku, a vjerojatno je i koncepcija u pitanju, izbornik Babić nam je tražio prave pozicije. Onda se sve posložilo, pronašli smo se protiv Islanda. Sad je ovo sat koji kuca skladno, govori Marić.
Tu je proradila i mostarska veza, Igor Karačić ga je s pozicije srednjeg vanjskog razigravao u napadu i "hranio" loptama.
- Nas dvojica u Zrinjskom nismo imali puno prilike igrati zajedno. Uvijek kad se sretnemo pričamo o tome kad bi mogli zaigrati, a eto spojila nas je reprezentacija. Dobro smo surađivali prošlog ljeta na Mediteranskim igrama. Razumijemo se "na pogled", jednako tako je i s ostalim igračima. Igorova specijalnost je da spusti loptu na crtu, on to odlično radi i samo neka tako nastavi, uz smijeh govori Marić.

Hajmo malo urlikati i divljati

Mostarska veza će imati što pokazati i protiv Francuza...
- "Prodat" ćemo koju mostarsku foru Thierryju Omeyeru. Moramo ga razmontirati, a ne smijemo s njim ozbiljno. Možda prođe poneki mostarski liskaluk, šali se Marić.
A ako ćemo o Francuzima pričati ozbiljno...
- Imaju strašnu skupinu igrača. Jezgru onih dobro poznatih i skupinu manje poznatih koje mi što igramo rukomet ipak odlično znamo i svjesni smo da su top klase. Ipak smatram da je ključ probati limitirati njihovu osovinu koju čini trojac Thierry Omeyer - Nikola Karabatić - Cedric Sorhaindo. Mi smo pokazali da možemo igrati odličnu obranu, ali jednako je i s njima, tako da nas očekuje "krimić" u kojem će odlučivati detalji.
Prema tome kako su nadigrali Island i Makedoniju, razumljivo je da se ciljanje na polufinale može sad smatrati realnijim, čak i unatoč kiksu s Norvežanima.
- Ako želimo u polufinale moramo dobiti Francuze i Poljake, a osobno mislim da je to i jedino fer. Ta negativna energija se dosta skupila kao dio prijašnje priče za vrijeme Slavka Goluže. I kad bi se pobijedilo, kao da smo upisali poraz. Rekao sam suigračima: "hajmo malo urlikati, divljati, pokazati energiju". Naravno da su sad velika očekivanja od nas i meni je drago zbog toga. Možemo mi i izgubiti, ali neka ostane barem dobar dojam o igri. Ne želimo da izgleda kao da tučemo "praznu slamu", istaknuo je.
- U svakom slučaju svi moramo biti top fit za Francuze jer će nas inače "pojesti", zaključio je Marino Marić, sigurno najveće pozitivno otkrovljenje u igri Kauboja.

Nema više Baka Slišković i ljepota

Unatoč manjoj minutaži u prve dvije utakmice Marino Marić se već izdignuo na drugu poziciju liste najboljih strijelaca Hrvatske. Manuel Štrlek ima šut 22/24, Marić 17/22.
- Promašio sam par protiv Norvežana, ali dobro je. Malo je nelogično da su krilo i pivot najbolji strijelci. Nadam se da će proraditi vanjski igrači kako bi dobili na širini, priča Marić i ističe ono što je naučio igrajući u Bundesligi:
- Uče nas da budemo bez milosti i tučemo do kraja. Da zabijemo koliko god možemo. To sad ljudi vole. Nema više posjed lopte i to, nema Baka Slišković i ljepota, to su prošla vremena. Sad su samo fizikalije i mašinerija. Naravno, kad dođe neki lijep potez, onda je to kao šlag na tortu.

Molim se da dijete političara počne trenirati rukomet

Neobično je da grad kao Mostar, bez prave sportske dvorane, ima takva dva predstavnika na Europskom prvenstvu kao što su Igor Karačić i Marino Marić.
- Ne može se djeci samo dati lopta i pustit ih da trče za njom, to je bilo prije. Ja sam počeo na Kantarevcu, pa kad bi dobili jedan termin u dvorani misliš da si najbolji na svijetu. Mislim da Mostaru i ne treba velika dvorana za 5 ili 6 tisuća ljudi, ali trebaju tri funkcionalne za održavanje treninga gdje bi se djeca osjetila važnom i imala prave uvjete za rad, rezonira Marić.
- Ali možemo mi pričati i pisati koliko hoćemo, odgovorni samo okreću glavu, to nitko ne želi čuti. Molim boga samo da nekome od ovih političara dijete počne trenirati rukomet.

Nek samo padne dobro "hakanje"

Poruka iz Krakova za raju ...
- Znam da imamo potporu raje, da svi prate po barovima naše utakmice uz poznati mostarski ciganluk. Ma samo nek se nešto događa pa da ima materijala za zezanciju. Mi ćemo se potruditi da odigramo najbolje što možemo, pa nek onda padne i kakvo dobro "hakanje". I Karačić i ja ovamo hvatamo ove naše na mostarske fore, smije se Marić.

MARINO MARIĆ
Datum rođenja: 1. lipnja 1990.
Mjesto rođenja: Mostar
Visina/težina: 196cm/115kg
Pozicija: Pivot
Hrvatska 2010. - 2016.
Klupska karijera
Zrinjski 2003. - 2009.
Zagreb 2009. - 2013.
Maribor 2013. - 2014.
Melsungen 2014. - 2016.

SKUPINA 1
1. Hrvatska 3 2 0 1 13 4
2. Francuska 3 2 0 1 12 4
3. Poljska 2 2 0 0 7 4
4. Norveška 2 2 0 0 5 4
5. Makedonija 3 0 0 3 -18 0
6. Bjelorusija 3 0 0 3 -19 0

23. siječnja
Francuska - Hrvatska 18.15
Poljska - Norveška 20.30

SKUPINA 2
24. siječnja
Njemačka - Rusija 18.15
Španjolska - Danska 20.30

Dnevni list