Marino Marić: Hvala Hercegovcima na podršci

marino marić
...na tekućem rukometnom Euru ne uživa minutažu kao u prethodnim akcijama, prvenstveno prošlom Euru u Poljskoj, ali je svoje dionice u igri na utakmicama u Zagrebu protiv Bjelorusije i posebno Norveške odradio besprijekorno.

U okršaju koji je Kaubojima vratio samopouzdanje pred odlučujući meč za polufinale s Francuzima, Marić je zabio 3 gola.

- Nastup protiv Norveške me vratio u život, znam koliko mogu dati. Ali ostaje žal za Splitom i atmosferom koja je tamo vladala, a ja nisam odigrao nijednu utakmicu, šteta. Mogao sam pomoći, imam dobar osjećaj, spreman sam. Ali izbornik je tako odlučio, govori Marino Marić za Dnevni list.

Hrvatska je na turniru dosad oscilirala, ali u završnicu ipak ulazi s puno vjere u tim.

- Dobro smo krenuli protiv Srbije i Islanda, onda su nas Šveđani "prosuli". Teško nam je pao taj poraz, uvukla se nesigurnost jer se poklopilo tako da nam se dobro zakompliciralo, a uz promjenu dvorane i atmosfere sve zajedno je utjecalo da protiv Bjelorusije odigramo tako gustu utakmicu. Na kraju smo se uspjeli posložiti i u utakmici koja je bila "all in" protiv Norvežana odigrati odlično. Trebalo nam je to da vratimo atmosferu i samopouzdanje. Sad je psihološki dosta lakše jer konačno znaš da igraš utakmicu za polufinale.

A za polufinale imaju najveću prepreku, selekciju s kojom nikako nemaju dobra iskustva - Francusku.

- Kad smo igrali Euro u Poljskoj za Dnevni list sam svašta najavljivao pred Francuze pa su nas "zgazili". Ne leže nam nikako. Imaju četiri - pet igrača iz stare garde, a i ovi mladi su opet odlični igrači iz velikih klubova, s odličnim golmanom, obranom i napadom, prijete sa svih pozicija. Moramo se potući s njima i dati sve od sebe, ići "u meso", priča Mostarac.

- Nismo baš u bajnim odnosima s njima, ali možda nam se poklopi. Puno je kombinacija, a vidjet ćemo do naše utakmice što će se izdogađati. Bez obzira kako odigrala konkurencija, mislim da nas nitko baš ne želi u završnici i sigurno je da će nas Francuzi opet pokušati izbaciti već u ovoj fazi, zaključio je Marino Marić.

Tri Ljubušaka i dva Mostarca

Za Hrvatsku na Euru igraju tri Ljubušaka i dva Mostarca. Željko Musa, Denis Buntić i Mirko Alilović su Izviđačeva škola rukometa, a Igor Karačić i Marino Marić su produkt mostarskog Zrinjskog.

Marino Marić je često pokretač tima, inicijator pozitivne atmosfere i motivator. Manje smo to imali mogućnost primijetiti na turniru u Hrvatskoj jer ne igra toliko, ali na time outima ga nije moguće ne zapaziti. Jedan takav je postao viralan, protiv Bjelorusa je bio najglasniji i pozivao suigrače na borbu: "Pokazat ćemo j..., igramo do kraja"!

- Moram ih malo rastresti i motivirati, treba malo uličnog slenga, a manje filozofiranja, prokomentirao je.

Hvala Hercegovcima

Posebno veliku podršku je ekipa imala na utakmicama u Splitu iako se i Zagreb "razbudio" protiv Norveške.

- Mostar i Hercegovina su bili uz nas na utakmicama u Splitu, ljudi su se na neki način žrtvovali jer znam da nije bilo lako ni financijski podnijeti to. Stvarno im velika hvala na podršci. Nadam se da uživaju gledajući nas preko malih ekrana i da ćemo im priuštiti dobar rezultat u nastavku turnira, odnosno dokopati se tog polufinala.

Duvnjakov nastup nije baš realna opcija

Domagoju Duvnjaku je u prvom meču protiv Srbije pukao list 7cm u širinu i oko 2cm u dubinu, tako da je jako neizvjestan njegov nastup do kraja turnira. Iako se najavljuje u završnici, to je prilično nerealno.

- Liječnici sve rade da ga osposobe, ali teško ga je očekivati. Znam da je on fanatik i da će sve uraditi da zaigra. Njemu je sad najteže jer je stvarno teško kad moraš ekipu gledati s tribina. Slična iskustva sam imao u posljednjih godinu i pol dana, kaže Marić i napominje da Duvnjakove alternative rade pravi posao:

- Igor Karačić i Luka Cindrić igraju odlično, a tu je sad i Marko Mamić, kao i ostali.

Ne bi bilo fer da BiH izbace

Na EP-u u Hrvatskoj će biti obavljen i ždrijeb baraža za SP 2019. godine. Ždrijeb je na rasporedu predstojeće nedjelje (završnog dana EP-a), a za reprezentaciju BiH još nije sigurno da će se tamo naći - zbog administrativne greške na utakmici u Tuzli.

- Pratio sam rezultate BiH i vidio u kakvu je situaciju došla ekipa. Ne znam kako se to dogodilo, ali je tipično naše da takvu glupost napravimo. Momci su odradili taj sportski dio i ne bi bilo fer da ih sad izbace. Možda da Savez dobije neku novčanu kaznu, ali ne da se zaustavi ekipa na putu baraža.


Igrači Zrinjskog imaju dobru priliku

Marino redovito prati i matični Zrinjski, posebno igre mlađeg brata Marijana koji se odlučio za poziciju lijevog beka.

- Bili su na pripremama u Makarskoj i gledali naše utakmice u Splitu. Rekao sam im da ni oni nisu daleko od tih utakmica, ali ovo je period kad stvarno moraju dati sve od sebe. Mladi su, dobri i lijepo je vidjeti da su ekipa koja se druži. Naše područje je genetski predodređeno za ovaj sport i zato moraju probati to iskoristiti. Ništa od ovoga što mi igramo nije nedostižno i za njih. Nadam se da će potrajati dobra atmosfera oko rukometa u Mostaru.