Kauboji iščupali bod protiv Srbije

Kauboji u pravom pravom ispitu na SP-u nisu bili onako uvjerljivi i dobri kako smo se nadali, bod protiv Srbije prvenstveno su izvukli Balić, Vori i obrana, dok su mnogi pojedinci ostali dužni...
Marketing

Slavko Goluža mlad je trener, ali već poseže za "marketinškim trikovima" iskusnijih lisaca. Osim što je u najavi utakmice zaključio da su Srbi favoriti jer su rasterećeniji, Goluža je vrlo jasno izjavio kako će Hrvatska srpske pucače pokušati zaustaviti 6-0 obranom.

Dakako, Hrvatska je od prve minute zaigrala 5-1, s isturenim Vorijem, dok su prema Iliću i Vujinu izlazili povratnik Kopljar i u startu Tončić Valčić. Taj dio plana - zaustavljanje dvojice najopasnijih pucača Srbije - funkcionirao je jako dobro, no to je ujedno otvorilo i prostor za krila, posebice Ivana Nikčevića koji je s lijevog krila trpao Alilovićev gol.

U tvrdom prvom poluvremenu niti jedna se momčad nije uspjela odvojiti, štoviše, svjedočili smo jednoj neobičnosti - u prvih 30 minuta nitko nije poveo s dva pogotka razlike, što će reći da smo vidjeli točno 12 izjednačenja.
Hrvati pobijedili na tribinama

Malmö Arenu ponovno su uglavnom rezervirali Danci, no i Hrvati i Srbi okupili su se u do sada najvećem broju. Tu bitku navijača dobili su Hrvati, kako brojčano (oko 1.500-1.000), ali još više glasnijiom podrškom Kaubojima.

Nažalost, kod izvođenja himni zviždalo se s obje strane, ali vrijedi pohvaliti potez Mladena Bojinovića koji je tijekom izvođenja Lijepe naše zamolio srpske navijače da ne zvižde, i to je djelomično urodilo plodom. Dobra ideja za buduće slične situacije...

Hrvatsku je u napadu nosio Ivano Balić, daleko najraspoloženiji za igru u redovima europskih i svjetskih viceprvaka. Obrana Srbije praktički je u svakom napadu 1-2 Balića zaustavljala prekršajima, no Ivano je svejedno pronašao puteve do krasnih golova i asistencija kojima je Hrvatska hvatala priključak, jer češće su vodili Srbi.

Niti jedan od vratara nije bio slab, no nije ni briljirao, ali prostora za kontre više su pronalazili Srbi nego Hrvati. Suci su, istina, Kaubojima zaustavili nekoliko "brzih centara", pa smo ostali bez tih toliko važnih lakih pogodaka. Srećom, Baliću su se pridružili pravi Vori i Lacković, pa smo tako nadoknađivali srpske kontre.

Igralo se gol za gol sve do odlaska u svlačionice gdje su Srbi odnijeli prednost od 13:12 nakon pogotka Prodanovića u kontri, dok je Hrvatska imala igrača manje.

Hrvatska je napadački odlično otvorila drugi dio, ponajviše zahvaljujući sjajnima Baliću i Voriju koji su svakim potezom potvrđivali da su najbolji na svijetu na svojim pozicijama. Tako je upravo nakon Balićeve asistencije Voriju Hrvatska povela sa 16:14, što je bila prva situacija gdje je netko došao do +2.

Nažalost, u istom periodu slabo je branio Alilović, točnije, Mirko se nije mogao sastati s loptom pa su Srbi opet došli do izjednačenja golom Rnića za 19:19.

Dobro je u tim trenucima reagirao Šego koji je skinuo nekoliko lopti i time odgovorio Staniću s druge strane, a dobro su Kauboji preživjeli i isključenje Valčića koji se vratio na 21:22. Bilo je tada jasno da od nekog slamanja Srbije neće biti ništa, u posljednjih deset minuta ušlo se u egalu.

Nažalost, Hrvatska se našla u lošem periodu, nije imala pravih rješenja u napadu, sve smo gurali na crtu Voriju jer vanjskog šuta nije bilo, pa su Srbi poveli s neugodnih 23:21 prije nego je Vori u kontri opet približio Kauboje. Nažalost, raspucao se Rnić s druge strane, a mi i dalje nismo Staniću mogli zabiti od bilo kuda osim s crte.

Srećom, na minus dva pomogao je Ćurković isključenjem koje je Hrvatska odlično iskoristila i pogocima Zrnića i Kopljara stigla na 24:24 tri minute prije kraja. Vrijeme u kojem Kauboji obično zadaju posljednji udarac.

Domagoj Duvnjak se nije uklopio u tu teoriju promašenom čistom kontrom, no obrana je odradila svoj posao odlično omogućivši Kaubojima napad za vodstvo 40 sekundi prije kraja - izbornik je, dakako, pozvao time-out kako bi odabranoj šestorci "naslikao" napad za pobjedu.

Nažalost, i srpska obrana odradila je svoj posao, Balićev posljednji udarac ispod ruke obranio je Stanić, pa je prilika za pobjedu propala. Ipak, kako je izgledalo nekoliko minuta prije, Kauboji su mogli u svlačionicu otići zadovoljni i s tim teškom mukom iščupanim bodom..

Hrvatska je ovim bodom matematički osigurala drugi krug, a koliko ćemo bodova tamo prenijeti odlučit će susret protiv Danske koji je na rasporedu u četvrtak u 20.15.

Iz Malmö Arene: Tomislav Pacak

preuzeto sa: hrsport.net