Karačić: Sve klupske naslove i osobne trofeje bih dao za zlato s Hrvatskom

Igor Karačić, boris kajan, hrvatska rukometna reprezentacija

Hrvatska rukometna reprezentacija odrađuje drugu fazu priprema za Europsko prvenstvo, a tek joj se treba priključiti MVP završnog turnira Lige prvaka, Igor Karačić. Karačić je imao problema s ozljedom, a reprezentaciji će se priključiti u trećoj i završnoj fazi priprema.

Godina na izmaku za jednog od vodećih europskog rukometaša Igora Karačića imat će posebno mjesto u njegovoj karijeri. Po drugi put se s makedonskim Vardarom popeo na krov Europe i odnio titulu najkorisnijega igrača Final Foura. Izvrsne igre nastavio je i u poljskom Kielceu, kako u Ligi prvaka tako i domaćem prvenstvu. Sve je to okrunjeno i titulom najboljega rukometaša Hrvatske u 2019. godini. Ovih dana je Igor u rodnom Mostaru, pod stručnim vodstvom vodećeg kondicijskog trenera u regiji Borisa Kajana, u Sportsko rehabilitacijskom centru Korak, brusio formu pred nadolazeće Europsko prvenstvo.

"Prelijepa nagrada za dobru, ali ne savršenu godinu iza mene. Moj primarni cilj bio je popeti se s reprezentacijom na jedno od postolja na Svjetskom prvenstvu i osvajanje medalje. Iako se moja želja nije ostvarila, u nastavku sezone se poklopilo u klupskoj karijeri gdje sam se Vardarom osvojio Ligu prvaka. Uz to, stiglo je priznanje za MVP-a Final Foura i to je nagrada od dragog Boga koja je ispunjenje onoga što sanjaš kao dijete i čemu se nadaš u svojoj karijeri. Hvala svima koji su za mene glasovali i koji su mi omogućili da dobijem titulu najboljeg rukometaša Hrvatske", kaže Karačić za Sportnet.

Početkom godine Hrvatska ide po novu medalju s Europskog prvenstva. Momčad je u odnosu na SP izmijenjena za čak 14 igrača, među kojima je najzvučniji izostanak Manuela Štrleka.

"Štrlek je moj veliki prijatelj i odličan igrač. Ovo je bila teška odluka za njega i sigurno je da će nam puno nedostajati jer je već deset godina jedno od najjačih svjetskih krila. No, unatoč velikim izmjenama, mi imamo momčad koja može napraviti veliki rezultat."

Nakon otkazivanja dvojice krilnih igrača, vanjska linija Karačić-Cindrić-Duvnjak, uz Šegu na vratima, bi trebala odigrati ključnu ulogu.

"Mi imamo deset igrača koji mogu donijeti preokret, žao mi je što nema nekih igrača, ali opet to su njihove odluke. Što je tu je, dolaze novi igrači, mlade nade poput Mandića i ostalih koji su donijeli novu svježinu koja je potrebna momčadi. Uz nas iskusnije, Duvnjaka, Šegu, Cindrića, Stepančića i mene, imamo savršen spoj iskustva i mladosti i nadam se da će naš izbornik to znati iskoristit na najbolji mogući način."

Prvenstvo Hrvtska otvara utakmicama u grupnoj fazi gdje je čekaju Crna Gora, Srbija i Bjelorusija.

"Naizgled imamo laku skupinu, ali svi znamo ustvari koliko su opasne sve tri momčadi. Crna Gora se pokazala kao težak protivnik kao i Srbija s kojom će biti standardno teško igrati. No, po meni će biti najopasnija Bjelorusija koja ima jako dobre i iskusne igrače u momčadi. Dvojica od njih igraju sa mnom u Kielceu, Kuleš i Karalek tako da ih dobro poznajem i bit će jako teško. No, mi smo Hrvatska, imamo stvarno dobar tim i nikoga se ne trebamo bojati. U svaku utakmicu ćemo ulaziti kao pravi šampioni i puni samopouzdanja."

Igra bez vratara na proteklom Svjetskom se nije pokazala kao najbolja opcija. Ostaje žal za onim što se dogodilo protiv Brazila kao i taj nespretni poraz od Njemačke koji je zaustavio snove prema novoj medalji. Kako postaviti igru u knock out fazi gdje nema prava na grešku?

"Izbornik je taj koji taktički priprema momčad za utakmicu, a mi to provodimo na terenu. U igri bez vratara jednostavno nismo odgovorili na najbolji mogući način i dogodio se Brazil koji nas je skupo koštao cijeloga Prvenstva. Dva dana ranije smo briljirali protiv Španjolske, ali se onda dogodio taj dan protiv Brazila. U susretu protiv Njemačke smo zakinuti nekim malim detaljima na koje nismo mogli utjecati i sve je to rezultiralo neplasmanom u borbu za medalju. Ako bude sve kako treba da s maksimalnim brojem bodova odemo u drugi krug, tamo nas čekaju Španjolska i Njemačka i jedna pobjeda će biti dovoljna za prolazak u polufinale. Mi znamo što nam je činiti i na nama je da se dobro pripremimo i spremni dočekamo Europsko prvenstvo."