Hrvatska 'vruća' osveta: u Areni pali Mađari za prvo mjesto u skupini

što je bilo dovoljno za osvetu poraza iz Veszprema i preuzimanje prvog mjesta u kvalifikacijskoj skupini 4. Najbolji su bili Mirko Alilović s 13 obrana te Horvat s osam i Duvnjak sa sedam postignutih golova...

Manje od 48 sati prošlo je od prvog međusobnog kvalifikacijskog obračuna Hrvatske i Mađarske za odlazak na Europsko prvenstvo u Danskoj iduće godine. U Veszpremu je domaćin odnio pobjedu i bodove.

Nije susret u Mađarskoj prošao bez ozljeda igrača, nažalost, izbornik Slavko Goluža morao je u Zagrebu bez Jakova Gojuna i Damira Bičanića. Ekspresno su u ekipu pozvani tako Ilija Brozović i Josip Valčić, koji su tako trebali pomoći reprezentaciji. Mađari su u Hrvatsku stigli s još većim problemima, bez ozlijeđenog najboljeg igrača Laszla Nagya, kao i šutera Barne Puticsa.


Izmjene u zadnji čas

Zbog ozljeda Gojuna i Bičanića, izbornik Slavko Goluža morao je u posljednji trenutak pozvati zamjene. Uskočili su 'njegovi' Zagrebaši Ilija Brozović i Josip Valčić, koji je u završnici utakmice imao svoju rolu na terenu.

Od samog otvaranja utakmice Hrvatska je krenula silovito, čvrsto u obrani, a činjenica kako su gosti svoj prvi pogodak postigli na isteku devete minute dovoljno govori o ozbiljnosti s kojom su Golužini odabranici krenuli u susret. Na vratima je bio Mirko Alilović, koji ponovno branio odlično, na krilima su bili Ninčević i Horvat, na crti kapetan Vori, dok je vanjska linija bila Lacković, Duvnjak i Kopljar, baš kao što je bilo i u Veszpremu.

Odlično je Hrvatska branila svoja vrata u početnim minutama, Mađari nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti Mirku, dok su mađarsku mrežu punili Duvnjak i Ninčević, za početnih 3:0. Kada su odličnu obrambenu partiju u napadu iskoristili i Lac dalekometnim projektilom te Kopljar solo prodorom, za 5:0, bilo je vrijeme da gostujući izbornik Mocsai pozove minutu predaha.

Gosti su u tim minutama malo povezali svoje radove, izbornikov sin Tamas Mocsai prvi se kod Mađara upisao u listu strijelaca, ali bez obzira, Hrvatska je do sredine poluvremena sačuvala ugodnu razliku.

Na scenu je tada stupio Mirko Alilović, koji je bio izuzetno raspoložen, branio je gotovo svaki pokušaj Mađara, u napadu je Kopljara zamijenio Buntića, Drago Vuković zaigrao je na srednjem, omogućivši Duvnjaku predah, a na ulasku u posljednjih deset minuta prvog dijela, pogotkom Horvata s krila, na semaforu je velikih i zasluženih +7 za Hrvatsku (11:4). Mocsai je ponovno morao pozvati minutu predaha.

Iako su mnogi sumnjali kako će se Arena napuniti do posljednjeg mjesta, teško se mogla uočiti koja prazna stolica, a na krilima 15 tisuća glasnih navijača i reprezentativcima je bilo lakše igrati.

Iako je dobrom rolom Csazsara, Mađarska stigla i na pet pogodaka zaostatka, u završnici se u napadu ponovno iskazao Duvnjak, koji s dva svoja uzastopna pogotka ponovno Mađare vraća u veliki minus. Dvije minute prije odmora 15. gol za Hrvatsku postigao je Matulić, a na predah se otišlo s +6 (15:9).

Hrvatska je u prvih 30 minuta zagrebačkog dvoboja postigla pogodaka gotovo kao u cijelom susretu u Veszpremu, a predvodio je Dule, koji je šest puta bio precizan.

Iako je Hrvatska izvrsno otvorila nastavak dvoboja i golovima Vorija, Ninčevića te Zlaje Horvata sa sedam metara otišla na čak devet pogodaka viška, odgovorili su Mađari i s četiri uzastopna pogotka vratili su se u utakmicu. Na semaforu je bilo 18:13 i Keta je morao pozvati minutu odmora.

Crnu rupu hrvatskih reprezentativaca prekinuo je Horvat, zabivši iz kontre, ali Mađarska je igala jako dobro u tim minutama i sredinom drugog poluvremena primaknula se sa o na -4 (20:16).

Međutim, fantastičnom partijom Horvata, koji se želio dodatno dokazati pred svojim, zagrebačkim navijačima, Hrvatska u posljednjih deset minuta ulazi ponovno sa sedam golova viška, na krilima njegovih tada osam postignutih pogodaka. Posebno je hladnokrvan i ubojit bio s linije sedam metara, a pao je i njegov legendarni lob.

U posljednje četiri minute ulazi se s plus sedam, pobjeda nije mogla iskliznuti iz hrvatskih ruku, samo je bilo pitanje hoće li razlika biti veća od one u Veszpremu. Priliku je u završnici dobio na vratima i Šunjić.

Vori je postigao 30. pogodak Hrvatske na ulazu u posljednju minutu, što je bilo dovoljno za pobjedu s adekvatnom razlikom za preuzimanje prvog mjesta u skupini, uz konačnih 30:26.

Najefikasniji je u hrvatskim redovima bio Zlatko Horvat s osam postignutih golova, Duvnjak je postigao sedam, a Ninčević i Vori postigli su po četiri. Alilović je na kraju imao 13 obrana. Kod Mađara, Mikler je imao 12 obrana, dok je najefikasniji bio bence Zdolik sa šest pogodaka.

Damir Žbulj

hrsport.net