Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini za EP 2012.

hrvatski rukometaši

Mjesec dana uoči ždrijeba kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo koje će se 2012. godine održati u Srbiji, Europska rukometna federacija (EHF) je objavila jakosne skupine, te termine odigravanja utakmica.

Hrvatska rukometna reprezentacija očekivano se nalazi u prvoj jakosnoj skupini, a uz nas su i Danska, Poljska, Njemačka, Norveška, Švedska i Mađarska. Te reprezentacije bit će nositelji sedam kvalifikacijskih skupina i neće moći igrati međusobno. U drugom bubnju su Španjolska, Island, Češka, Slovenija, Rusija, Slovačka i Makedonija. Iz trećeg bubnja izvlačit će se reprezentacije Austrije, Crne Gore, Bjelorusije, Ukrajine, Rumunjske, BiH te Nizozemske ili Portugala, dok su u najslabijoj jakosnoj skupini Nizozemska ili Portugal, Švicarska, Grčka, Litva i pobjednici triju kvalifikacijskih turnira koji će se održati u lipnju ove godine.

Ždrijeb kvalifikacijskih skupina održat će se 12. travnja u zgradi beogradske Gradske skupštine.

Kvalifikacije će se igrati kroz sedam skupina sa po četiri reprezentacije u kojima će svatko sa svakim odigrati kod kuće i u gostima, a plasman na završnicu EP-a ostvarit će dvije najbolje ekipe iz svake skupine, ukupno njih 14. Francuska kao aktualni europski prvak, te Srbija kao domaćin već su izborile nastup na EP-u. Završnica EP-a održat će se od 17. do 29. siječnja 2012. u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Vršcu.

Hrvatska reprezentacija na trenutačnoj ljestvici EHF-a koja obuhvaća uspješnost gledano na zadnja tri velika ciklusa (EP 2010. Austrija, SP 2009. Hrvatska i EP 2008. Norveška) zauzima drugo mjesto odmah iza Francuske.

Skupine:

SKUPINA 1: HRVATSKA, Danska, Poljska, Njemačka, Norveška, Švedska, Mađarska
SKUPINA 2: Španjolska, Island, Češka, Slovenija, Rusija, Slovačka, Makedonija
SKUPINA 3: Austrija, Crna Gora, Bjelorusija, Ukrajina, Rumunjska, BiH, Nizozemska ili Portugal
SKUPINA 4: Nizozemska ili Portugal, Švicarska, Grčka, Litva i pobjednici triju kvalifikacijskih skupina

Termini odigravanja kvalifikacijskih susreta.

1. kolo - 27./28. listopada 2010.
2. kolo - 30./31. listopada 2010.
3. kolo - 09./10. ožujka 2011.
4. kolo - 12./13. ožujka 2011.
5. kolo - 08./09. lipnja 2011.
6. kolo - 11./12. lipnja 2011.

hina