Hrvatska na krilima Mostaraca Marića i Karačića svladala Tunis

Hrvatska muška rukometna reprezentacija ovoga je ponedjeljka započela svoj put na Mediteranskim igrama koje se ovih dana održavaju u turskom Mersinu. Prvi protivnik igračima Slavka Goluže bila je reprezentacija Tunisa koja je na turniru već upisala jednu pobjedu, nad Grčkom sa sedam pogodaka razlike (27:20).

U svom drugom ogledu na turniru na koji nisu stigli u pomlađenom već u jednom od svojih najboljih sastava Tunižani su odlučili dobro namučiti Hrvate te pokušati upisati i drugo slavlje. Pomlađena Hrvatska, koja je tek nekoliko dana u ovom sastavu te tako nije imala mnogo vremena za prave treninge i uigravanja, trebala je stoga tek pokazati što zapravo može.

Prvi napadu u susretu pripao je momčad Tunisa kojoj su na suprotnoj strani stajali Ivan Pešić među hrvatskim vratnicama, Jerko Matulić i Hrvoje Batinović na krilnim pozicijama, Filip Gavranović na crti te Damir Batinović, Igor Karačić i Ivan Slišković u vanjskoj liniji.

Nije dobro Hrvatska krenula u dvoboj u kojem je Tunis odmah na startu pokazao koliko je uigran te se pogocima Ben Salaha odvojio na 2:0. Nije Hrvatsku išlo sve do četvrte minute kada se sigurnim pokazuje Matulić i postiže prvi pogodak za svoju momčad da bi se za izjednačenje netom kasnije pobrinuo Slišković (2:2). I dok hrvatska obrana nije bila na onom najvišem nivou Tunižani su odlučili kako je vrijeme da se ponovno odvoje te su vrlo brzo stigli na novih +2, a jedini koji se u tim trenucima pokazivao kao raspoloženi igrač u hrvatskim redovima ponovno je bio Zagrebov Matulić (3:4).
A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Jerko Matulić s osam postignutih pogodaka, njih sedam je zabio Marino Marić, dok su po šest dodali Igor Karačić i Ivan Slišković. Odličan je među hrvatskim vratnicama bio Ivan Stevanović sa 16 obrana, a jednu je upisao i Ivan Pešić, dok je na suprotnoj strani vratarski tandem Tejouri-Wassim sakupio ukupno osam obrana. Najbolji kod Tunisa bili su Selim Hedoui, Amine Bannour i Mosbah Sanai s po pet golova.

Nakon što se Tunis još jednom odvojio na sigurniju prednost bude se kako Hrvoje Batinović tako i sam Karačić koji uspijevaju osigurati svojoj reprezentaciji novo izjednačenje 6:6. Međutim, ukazao se na suprotnoj strani tada Hedoui, a pripomaže mu i Sanai i sredinom prvoga dijela Tunis stiže do svoje najveće prednosti od četiri pogotka (10:6).

Slišković i Matulić tada se trude vratiti Hrvatsku u igru, pripomaže im i Ivan Stevanović koji je zamijenio Pešića među vratnicama i pri ulasku u samu završnicu Golužini momci vraćaju igru na sam početak (10:10). Zanimljivo je potom bilo i u posljednjim minutama prvoga dijela kada Tunižani nanovo ubacuju u brzinu više i osiguravaju vodstvo 14:11, ali Marino Marić ulazi na crtu, biva na visini zadatka i s dva uzastopna pogotka dovodi Hrvate na minus jedan, Bannour svoju momčad vraća na +2, dok končanih 14:15, rezultat s kojima se ide na predah, postavlja Slišković.

Uzbudljivo je bilo i u nastavku dvoboja čiji je početak ponovno pripao Tunisu koji odlazi na +3 (18:15, 19:16). Međutim, vrijeme je tada bilo za hrvatsko buđenje i vrlo dobro raspoložene vratara Stevanovića, kao i kružnog napadača Marića, ali i najboljeg hrvatskog strijelca Matulića kojima se ubrzo pridružuju i Slišković i Karačić i Hrvatska sredinom drugoga poluvremena uspijeva osigurati novo važno i vrijedno izjednačenje (20:20) koje potom u prvo vodstvo u susretu pretvara Marić (21:20).

Tada kao da je na terenu zaigrala nova Hrvatska, poletna i lepršava, čvršća u obrani, svakako uigranija što vrlo brzo rezultira povećanjem vodstva na 26:22 i tada velikih +4. Brza realizacija bila je ono čemu su se okrenuli Tunižani kako bi sustigli svog suparnika, no sigurni Hrvati tada čuvaju svoju prednost (30:26), dok Stevanović odlučno u onim ključnim trenucima zaključava svoja vrata.

Posljednje minute prvog hrvatskog dvoboja na Igrama u Mersinu protekle su u odličnom ritmu Hrvata koje tada predvodi novi igrač Celja PL, Slišković koji postavlja 31:26, Stevanović tada biva na visini zadatka i potpuno zaustavlja rukometaše Tunisa, Matulić se još jednom pokazuje odlično raspoložen te proigrava Sliškovića za konačnih +6 (32:26) koje potvrđuje i Zagrebov vratar Stevanović svojom 15. i 16. obranom u posljednjim trenucima susreta za prve hrvatske bodove na MI.

Mediteranske igre, rukometni turnir, skupina B:

1. kolo:
Grčka - Tunis 20:27
Egipat - Slovenija 33:28

2. kolo:
Slovenija - Grčka 40:20

Piše: Zvonka Keliš,  hrsport.net