Hrvati i Srbi prijete istupanjem iz rukometne lige BiH

Točku ključanja u RS RS, RS Herceg Bosne, RK Borac M:tel i HRK Izviđač MI grupa, izazvala je odluka komesara za natjecanje Premijer lige BiH Halila Škaljića, koji je pod pritiskom Bosna BH gasa prekršio Pravilnik i odgodio zaostalu utakmicu 15. kola između Izviđača MI grupe i Bosna BH gasa, koja je se trebala odigrati večeras u Ljubuškom.

Škaljić je, naime, morao poštovati odluku Izvršnog odbora RS BiH u kojoj stoji da sve zaostale utakmice u Premijer lige BiH moraju biti odigrane kronološkim redom, dakle srijedom i subotom. Sarajlijama, međutim, nije odgovaralo da dvije gostujuće utakmice, od koje im titula znači, odigraju u roku od 48 sati, pa su se za pomoć obratili Halilu Škaljiću, koji im je kao i uvijek izašao u susret.

"Ne preostaje nam ništa drugo nego da povučemo klubove iz Republike Srpske iz Premijer lige BiH, jer ovakve podle radnje iz Sarajeva više ne mogu biti tolerirane. Punu podršku imamo i od Izviđača, kao i od ostalih klubova iz RS Herceg Bosne", kaže Zdravko Milićević, predsjednik RS RS i član tročlanog Predsjedništva RS BiH.

Prema njegovim riječima, rukomet u BiH ne igra se samo zbog Bosne, već i zbog svih ostalih klubova:

"Sve što tražimo je regularnost natjecanja i poštovanje odluke sa posljednje sjednice IO RS BiH, koja kaže da sve zaostale utakmice moraju biti odigrane kronološkim redom. To znači da Bosna mora odigrati utakmicu sa Izviđačem u Ljubuškom, prije nego što iziđe na megdan Borcu. U pitanju je sada princip, jer više ne možemo i nećemo trpiti samovolju iz Sarajeva".

RS RS, u suradnji sa RS HB, morati će povući nepopularan potez i smijeniti Halila Škaljića sa mjesta komesara za natjecanje i poništiti sve njegove odluke.

"Čovjek se, očigledno, ne miješa u svoj posao. U dopisu koji nam je Škaljić uputio stoji da on nije u mogućnosti odrediti termin utakmice Izviđač - Bosna, jer dva kluba se ne mogu dogovoriti kada će susret odigrati. Pitamo se, tko je to onda odgovoran da odredi kada će mečevi Premijer lige BiH biti igrani, ako nije čovjek koji prima plaću od 1.600 maraka da obavlja taj posao. Znači, nema više nikakve dileme, smijenit ćemo Škaljića, poništiti sve njegove odluke i oformiti posebnu komisiju koja će napraviti raspored do kraja Premijer lige BiH onako kako stoji u Pravilniku. Ako bude potrebno, upoznat ćemo i Europsku rukometnu federaciju sa nečasnim radnjama koje vrše RK Bosna i komesar natjecanja", dodao je Milićević.

Sada je sasvim jasno da se u Ljubuškom večeras neće sastati Izviđač i Bosna, kao ni da se veliki derbi između Borac M:tela i aktuelnog prvaka neće odigrati u petak.

"Sve smo podredili utakmici sa Bosnom. Formu ekipe smo tempirali za taj okršaj, podigli cijeli grad na noge željeći da to bude istinski rukometni praznik, a šta smo dobili zauzvrat. Nepoštovanje, nadobudnost i, koliko vidim, strah. Ne znam zašto se toliko boje Borca kada na sve načine žele izbjeći utakmicu s nama? Ipak, ekipu i mene ne dotiče mnogo ova situacija, jer mi ćemo biti spremni za Sarajlije kad god se zakaže utakmica", rekao je Dragan Marković, trener Borac M:tela.

Stanislav Mucić, predsjednik Izviđača MI grupe, RS Herceg Bosne, te član Predsjedništva RS BiH, kaže da mutne radnje iz redova Bosne neće proći.

"Sve su prilike da će kompletno 19. kolo biti odgođeno za naredni tjedan", navodi Mucić i dodaje:

"Tražimo samo da bude poštovana regularnost natjecanja i ništa više. Zbog čega bi Bosna bila privilegovana u odnosu na ostale klubove? Zar ona mora stalno biti prvak? E, ne mora... Naš stav je isti kao i onaj iz RS RS, dakle, naši klubovi će se povući iz Premijer lige BiH ako ne budu poštovane odluke Izvršnog odbora RS BiH. Takođe, pitamo se ko će Banjalučanima i nama nadoknaditi troškove već isprintanih karata, plakata i bilborda? Vjerojatno to nikoga ne zanima".

Škaljić nedostupan

Glavni krivac za krizu u bh. rukometu, Halil Škaljić, nije jučer bio dostupan na svoj mobilni telefon tako da smo ostali uskraćeni za njegov komentar.

nezavisne.com