Goluža odlazi, Zvonimir Serdarušić preuzet će rukometnu reprezentaciju!

noka serdarušić, Zvonimir Serdarušić, noka serdarušić, RK Zagreb, Zvonimir Serdarušić, rukomet, Zvonimir Serdarušić, rukomet, Hrvatski rukometni savez, Hrvatska zemlja
I to od lipnja, kada mu završi ugovor s francuskim prvoligašem Aixom.

- Sa Zoranom Gopcem stalno razgovaram, ali nismo konkretno dogovorili da preuzmem hrvatsku reprezentaciju - rekao je Serdarušić, u rukometnom svijetu poznat pod nadimkom Noka.

Ali, nije da je ne biste željeli preuzeti?

- Htio sam se u Hrvatsku vratiti još prošlo ljeto. Ovo se ljeto sigurno vraćam premda su mi u Aixu nudili novi ugovor. Reprezentacija? Otvoren sam za razgovore - istaknuo je Serdarušić.

Sa 65 godina bit će najstariji izbornik. Valero Rivera, izbornik Katara, tri je godine mlađi, a francuski izbornik Claude Onesta sedam.

Jeste li gledali Hrvatsku na SP-u?

- Slabo. Gledao sam tek neke utakmice. Primjerice s Brazilom. Što reći o toj utakmici? To što smo se na kraju veselili kao da smo postali svjetski prvaci dovoljno govori o svemu.

Zvali ga za OI u Atlanti

Francuska?

- U vrhu su stalno jer imaju velik broj individualno jakih igrača koje je Onesta uklopio u sjajan sustav - istaknuo je Serdarušić.

Prvi put bio je blizu hrvatskoj reprezentaciji 1996. Nakon što je Abas Arslanagić smijenjen uoči utakmice za peto mjesto na Europskom prvenstvu, Serdarušić je bio prvi izbor za Olimpijske igre u Atlanti.

- Istina, zvali su me tada, ja sam bio spreman prihvatiti, ali me tadašnji klub Kiel nije želio pustiti. Htjeli su u Ligi prvaka doći što dalje, a mene ne bi bilo dok traju cijele pripreme. Nisam jednostavno u klubu imao trenera kojem bih mogao bez problema ostaviti momčad. Mogao sam otići s reprezentacijom u Atlantu, ali se više ne bih mogao vratiti u klub. Uostalom, tamo sam imao i čvrst ugovor - kaže Serdarušić.

Zanimljivo je da je Kiel nakon Atlante došao do polufinala Lige prvaka i tamo ispao od zagrebaša. Nakon 23:23 u Kielu, u uzvratu je pred 12.000 gledatelja u Ledenoj dvorani Zagreb slavio sa 25:23 i otišao do finala gdje je poslije izgubio od Barcelone.

Kratka slovenska epizoda

Trenersku karijeru Serdarušić je počeo u mostarskom Veležu, tri godine trenirao je Mehaniku iz Metkovića, a u Njemačkoj je od 1989., kada je preuzeo Bad Schwartau.

- To je današnji Hamburg. Znam da će mnogi reći da su moji najveći uspjesi osvojena Liga prvaka s Kielom i to što sam deset puta bio prvak Njemačke s Kielom, ali za mene su najveći uspjesi što sam Bad Schwartau i poslije Flensburg doveo do Prve lige.

U Kielu je proveo 15 godina, a onda je prvi put u karijeri preuzeo reprezentaciju. Nije bila hrvatska, nego slovenska. Izbornik je bio u sezoni 2009./2010. Sa Slovenijom je bio na EP-u u Austriji 2010. U skupini je pobijedio Švedsku, igrao neodlučeno s Njemačkom i Poljskom, ali je u drugom krugu izgubio sve tri utakmice i na kraju je Slovenija osvojila 11. mjesto.

- U Slovenskom rukometnom savezu bilo je puno pametnih i nije se moglo normalno surađivati. Drago mi je da je moj tadašnji pomoćnik Boris Denič danas izbornik Slovenije. Nije loše prošao u Kataru - rekao je Serdarušić.

Vratimo se na hrvatsku reprezentaciju. Koliko dobro poznaje današnje igrače?

- Osim nekoliko mlađih, znam sve dobro, posebice Duvnjaka, Vorija, Kopljara - zaključio je Serdarušić.

vecernji.hr