Francuzi brane naslov, konkurencija žestoka

rukomet Hrvatska, hrvatski rukometaši, pakleni, rukomet, svjetlana kitić, Ivano Balić, rukomet, Svjetsko prvenstvo, pakleni, rukomet, pakleni, Hrvatska, nikša kaleb, EP u Danskoj, hrvatska rukometna reprezentacija, Europsko prvenstvo u Danskoj
Dvadeset i četiri nacionalne vrste će se od večeras do 30. siječnja kroz ukupno 98 utakmica boriti za krunu novog svjetskog prvaka, čiji naslov iz Hrvatske od prije dvije godine brani Francuska, trenutačno uvjerljivo najuspješnija rukometna sila s ujedinjenim titulama europskog, svjetskog i olimpijskog pobjednika. Sama ta činjenica bit će poseban motiv za preostale favorite konačno svrgnuti s trona u posljednje vrijeme nepobjedive Francuze. S druge strane, u polufinalu se vidi sedam - osam reprezentacija, što je svakako i jamstvo još jednog uzbudljivog turnira. Natjecanje će predstavljati i borbu za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, gdje će svoje mjesto pronaći sedam najboljih sastava sa SP-a.
SP u osam gradova

Na samom startu prvenstva momčadi su podijeljene u četiri skupine po šest reprezentacija. Iz prvog kruga nastavak natjecanja za najviše pozicije će pronaći po tri najbolje vrste iz svake od skupina. U ovoj fazi će iznimno važno biti i prenijeti bodove, koji će se brojati samo iz utakmica s onim reprezentacijama koje su izborile drugi krug. Novu skupinu I će formirati po prva tri iz skupine A i B, a skupinu II po najbolja tri plasirana u C i D. Iz dvije novooformljene skupine od po šest momčadi - po najbolje dvije će izboriti plasman u polufinale. Oni manje uspješni će igrati utakmice za plasman ili President's kup, čiji će domaćin biti grad Skovde.
Prvenstvo će se igrati u osam švedskih gradova, a zanimljivo je kako među njima nije i prijestolnica Stockholm. Središnji grad Svjetskog prvenstva će biti Malmo, a Malmo Arena (kapaciteta 12.500 gledatelja) domaćin jednom polufinalnom susretu te finalu. S obzirom da je Malmo na krajnjem jugu zemlje, te mostom Oresund povezan s Kopenhagenom, jasno je kako će se i danska izabrana vrsta, uz veliki broj najavljenih navijača, na ovoj smotri osjećati kao na svom terenu. Ostale dvorane u kojima će se igrati prvenstvo su Fars & Frost Sparbank Arena (kapacitet 3000 gledatelja) u Lundu, Kristianstad Arena (4500) u Kristianstadu, Kinnarps Arena (7000) u Jonkopingu, Scandinavium Arena (12.000) u Goteborgu, Arena Skovde (2500) u Skovdeu, Cloetta Center (8500) u Linkopingu i Himmelstalundshallen (4300) u Norrkopingu.

Skupina prvaka

U prvom krugu natjecanja kvalitetom odudara skupina A (domaćini Lund i Kristianstand) u kojoj se sastaju tri posljednja svjetska prvaka, redom unazad Francuska (domaćin Hrvatska 2009.), Njemačka (Njemačka 2007.) i Španjolska (Tunis 2005.). To su i tri momčadi apsolutna favorita za nastavak prvenstva i kroz drugi krug, međutim, bit će zanimljivo kako će ove momčadi između sebe raspodijeliti bodove. Najbolji afrički tim, Tunis, pokušat će ugroziti Europljane, dok se sličnom teško mogu nadati Egipćani, a osobito potpuni autsajder Bahrein.
Najviše šansi za prvo mjesto u skupini B (domaćini Norrkoping i Linkoping) pridaje se reprezentaciji Islanda kojoj će ozbiljna prijetnja biti svi preostali europski konkurenti od Norvežana, preko Mađara, do Austrije. Nedostatak šire klupe, slabija forma glavnih zvijezda i ozljede bi mogli pogurnuti Island u drugi plan, te donijeti i moguće iznenađenje prvenstva. Vrlo male šanse u ovom društvu imaju Brazil i Japan.

Hrvatska i Srbija u skupini C

Za naše prostore svakako najzanimljivija je skupina C (domaćini Lund i Malmo), gdje će se u četvrtom kolu prvog kruga sastati izabrane vrste Hrvatske i Srbije. Hrvati predvođeni preporođenim Ivanom Balićem će zajedno s Dancima predstavljati ne samo jednog od favorita ove skupine nego i samog prvenstva. Od ostalih, Srbija izbornika Veselina Vukovića raspolaže potencijalom (što se posebno ogleda kroz izvanrednu vanjsku liniju) koji može ciljati na visok plasman, Rumunji možda mogu iznenaditi nekoga od favorita, dok su ovdje izletnici Alžir i Australija.
Švedski izbornik Staffan Olsson već je svoju reprezentaciju otvoreno postavio za jednog od najvećih pretendenata na prvo mjesto. Šveđani se uzdaju u domaći teren i vrlo dobru mladu momčad predvođenu bekom njemačkog Kiela Kimom Anderssonom. Konkurent u skupini D (domaćin Goteborg) će im biti Poljska, iznenađenje SP-a u Njemačkoj 2007. godine kada su osvojili srebro, potom i vrlo dobra Slovačka. Južna Koreja je nedavnim turnirom u Parizu dokazala da se mogu nositi s Europljanima, dok će Argentina i Čile vjerojatno raspodijeliti posljednje dvije pozicije.

181 rukometaš iz LP-a

Unutar reprezentacija koje će nastupiti na SP-u 181 rukometaš je član jednog od 24 kluba koji nastupaju u europskoj Ligi prvaka, a skoro svaki drugi igrač jedne od europskih nacionalnih vrsta igra i za jedan od klubova iz LP-a. Samo četiri kluba LP-a nemaju u svojim redovima predstavnike na Svjetskom prvenstvu, a između ruskih Čehovskih medvjeda i St. Petersburga, te bjeloruskog Dinama, našla se i sarajevska Bosna. S druge strane, od devet reprezentacija koje nisu sa Starog kontinenta samo dvije imaju predstavnike u LP-u. To su Čile za koji nastupa igrač Barcelone Marco Zuniga i rukometaši Montpelliera i Tunisa, Wissem Hmam i Aymen Hammad. RN Lowen sa 15 igrača iz sedam različitih reprezentacija ima najviše predstavnika na SP-u, zatim Hamburg s 14. Mađarska reprezentacija ima najviše igrača u svojim redovima koji igraju Ligu prvaka, čak 22, slijedi Francuska s 20.

SKUPINA A
Bahrein
Egipat
Francuska
Njemačka
Španjolska
Tunis

Prvo kolo (sutra): Francuska - Tunis (18), Njemačka - Egipat (18.15), Španjolska - Bahrein (20.15).

SKUPINA B
Austrija
Brazil
Island
Japan
Mađarska
Norveška

Prvo kolo (sutra): Island - Mađarska (17), Norveška - Japan (19.10), Austrija - Brazil (21.30).

SKUPINA C
Alžir
Australija
Danska
Hrvatska
Rumunjska
Srbija

Prvo kolo (sutra): Hrvatska - Rumunjska (18), Danska - Australija (20.15), Srbija - Alžir (20.45).

SKUPINA D
Argentina
Čile
Južna Koreja
Poljska
Slovačka
Švedska

Prvo kolo (danas): Švedska - Čile (20.15); (sutra): Južna Koreja - Argentina (18.15), Poljska - Slovačka (20.15).

dnevni list