EUROPSKO PRVENSTVO U povijesnom nastupu rukometaši BiH u skupini s Norveškom, Francuskom i Portugalom

Rukometna reprezentacija BiH
Rukometna reprezentacija BiH
Armin Aličić/Facebook

U sportskim dvoranama u Beču i Trondheimu danas počinje 14. europsko prvenstvo u muškom rukometu na kojem će prvi put nastupiti 24 reprezentacije.

Među njima prvi put u povijesti nalazi se reprezentacija Bosne i Hercegovine koju očekuju teški dueli u okviru skupine D protiv reprezentacija Norveške, Francuske i Portugala. Ovo prvenstvo Europe specifično je i po tome što se prvi put organizira u tri države - Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

U skupini A u Grazu nastupit će Hrvatska, Bjelorusija, Crna Gora i Srbija, skupina B susrete će igrati u Beču gdje će snage odmjeriti Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija i Ukrajina.

U norveškom Trondheimu u okviru skupine C nastupit će Španjolska, Njemačka, Latvija i Nizozemska, skupinu E u Malmöu sačinjavaju Danska, Mađarska, Island i Rusija, dok će susreti skupine F biti odigrani u Göteborgu gdje se sastaju Slovenija, Švedska, Švicarska i Poljska.

U drugu fazu natjecanja plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest skupina. Odlučujuće utakmice na rasporedu su od 24. do 26. siječnja u Stockholmu.

BiH je u okviru priprema za ovo natjecanja odigrala dva kontrolna susreta. Izgubili su od reprezentacije Katara sa 30:27, dok su sa Hrvatskom odigrali neriješeno rezultatom 33:33.

Izbornik Bilal Šuman zadovoljan je odrađenim poslom, te vjeruje da je BiH spremna za svoj povijesni nastup na Euru.

- Momci su odlično odradili posao. Stvarno sam zadovoljan njihovim odnosom prema onom što smo im zadali. Bilo je i naporno, ali sve su radili bez pogovora i iskreno vjerujem da spremni dočekujemo početak Eura - kazao je Šuman.

BiH će prvu utakmicu na Europskom prvenstvu odigrati 10. siječnja, od 20.30 sati, protiv reprezentacije Norveške, a par dana kasnije naše rukometaše očekuje i duel sa moćnom Francuskom.

Kapetan reprezentacije BiH Mirsad Terzić je naglasio da su Norveška i Francuska ekipe koje na prvenstvu računaju na medalje, ali da nikome neće biti lako igrati protiv BiH.

- Nikome nije svejedno igrati protiv BiH, svi znaju kakve mi imamo igrače, koji već godinama imaju svoj status u velikim klubovima. Kad igraju protiv nas znam da i oni imaju veliki respekt. Izaći ćemo na teren i dati maksimum, vidjet ćemo da li će to biti dovoljno - kazao je Terzić.

Za favorite natjecanja slove reprezentacije Danske, Francuske, Švedske, Španjolske, Norveške i Njemačke. Osvajači medalje će osigurati nastup na svjetskom prvenstvu naredne godine u Egiptu, a prvak će osigurati nastup na Olimpijadi u Tokiju.

Na dosadašnjih 13 europskih prvenstava najviše uspjeha imala je Švedska s četiri zlatne medalje, slijedi Francuska s tri zlata, po dva zlata imaju Danska i Njemačka.