Europsko prvenstvo će biti puno teže od svjetskog

Mladi vratar iz Ljubuškog srebrom se okitio na EP-u u Norveškoj 2008. i na SP-u u Hrvatskoj 2009., a u tom razdoblju nametnuo se kao prvi čuvar mreže hrvatske vrste. Za nepunih mjesec dana pred njim je novi izazov – Europsko prvenstvo u Austriji, a par dana odmora do početka priprema Alilović je iskoristio za posjet rodnom kraju, Ljubuškom.

- Domaća kuhinja i malo odmora dobro dođu pred pripreme za Europsko prvenstvo, kazao je Alilović, koji se Lini Červaru treba javiti 26. prosinca.

- Moramo se dobro spremiti za ono što nas čeka u Austriji. Europsko prvenstvo je puno teže nego svjetsko, jer sve europske reprezentacije znaju igrati kvalitetan rukomet. Nemate mogućnosti kao na svjetskom da se odmarate protiv slabijih protivnika koje dobijete s dvadeset razlike, kaže 24-godišnji Ljubušak.

Nema sumnje, očekivanja javnosti ponovno će biti velika. Pogotovo jer je Austrija puna hrvatske dijaspore pa bi ozračje na tribinama moglo biti kao na domaćem terenu. Hrvatska će u prvom krugu odmjeriti snage s Rusijom, Norveškom i Ukrajinom.

- Polako, bez pritiska, upozorava Alilović.

- Ne treba srljati s najavama i očekivanjima. Ne treba odmah nametnuti pritisak osvajanja zlata. Prvi cilj je proći skupinu i u drugi krug prenijeti četiri boda, a potom ćemo vidjeti dokle ćemo dogurati. Momčad se polako pomlađuje, kazao je vratar Ademar Leona.

Na SP-u u Hrvatskoj pokazalo se da mladi Červarovi izabranici imaju dobar potencijal za budućnost.

- Mislim da i mi mlađi posjedujemo kvalitetu kojom se možemo probiti do vrha, ali kažem, u Austriji će biti teško jer je konkurencija odlična. Francuzi, Danci, Poljaci, Rusi, Šveđani, Norvežani… Nema slabih protivnika i svatko svakog može pobijediti.

Alilović je vrlo dobro odradio polusezonu u Ademar Leonu, ali došlo je vrijeme za rastanak sa španjolskim klubom. Hrvatski vratar već je rekao “adios” Ademaru, nova destinacija još nije poznata, premda će to najvjerojatnije biti najjača svjetska rukometna liga – Njemačka. - Kruže ponude, jake su i zanimljive. Važno je da klubovi mene traže a ne ja njih, što je za mene priznanje i dokaz da sam proteklih pet godina u Španjolskoj puno napredovao, kazao je Alilović.

Ime novog kluba gotovo sigurno će objaviti već nakon EP-a u Austriji. Kraj sezone dočekat će u novom klubu.

Dnevni list