Duel Mostaraca donosi posebnu draž u utakmicu BiH – Hrvatska

karačići

Imali smo ipak već ovakav slučaj u svijetu nogometa kada su to po prvi puta u povijesti napravila braća Boateng u Južnoafričkoj Republici 2010. godine (pa ponovili i prošlog ljeta u Brazilu), a gdje je Jerome, član njemačke nogometne reprezentacije, nastupio kontra svog polubrata Kevina-Princea koji igra za Ganu. Za naše specifične prilike je ipak puno zanimljiviji ogled braće Karačić iz Mostara, Ivana koji je jedan od ključnih igrača BiH, te Igora, nadolazeće snage reprezentacije Hrvatske, a koji će u rukometnom sportu na SP-u u Kataru ponoviti dvoboj kakav su već u nogometu imala braća Boateng.

- Drago mi je da se Igor dobro uklopio u tim Hrvatske. U debiju na službenim utakmicama je bio jedan od boljih igrača u napadu, još samo da se uklopi u njihovu obranu 6 - 0 i za njega neće biti problema, kazao je Ivan o prvim nastupima Igora za A tim Hrvatske u važnim kvalifikacijskim utakmicama prošle jeseni.
Dok je Igor, iako je njegova klupska karijera vrhunska, dugo i strpljivo čekao svoj debi pod izborničkom palicom Slavka Goluže, Ivan je već izvjesno vrijeme jedna od najvažnijih karika u reprezentativnom dresu BiH, organizator igre bez kojeg se teško može zamisliti napad izabranika Dragana Markovića. Dobitnik je i nagrade "Sportaš velikog srca" od Nezavisnih novina, a zbog velike požrtvovnosti koju je iskazao u nastupima za reprezentaciju u čiji uspjeh na putu do SP-a nijednog trenutka nije sumnjao, pa čak i onda kad smo za protivnika u doigravanju dobili Island.

- Došlo je vrijeme da i mi napravimo jedno iznenađenje. San mi je otići na SP i nadam se da ću ga ispuniti, poručio je tada.
Zamalo ga je na tom putu spriječila ozljeda prstiju na obje ruke u kvalifikacijskom meču za EP s Bjelorusima, ali se uspio oporaviti i započeti pripreme za SP s ekipom.
A do prije par mjeseci su bila zaista prilično nerealna očekivanja da se dva brata iz Mostara sastanu na jednom velikom natjecanju u dresu pripadajućih reprezentacija. Ivan je s BiH imao ogromnu prepreku u Islandu na tom putu, činilo se nepremostivu, dok Slavko Goluža Igoru uporno nije slao poziv za nastup u Hrvatskoj. Sada je vrlo izvjesno da će dvojac biti na suprotnim stranama terena.
- Sve dođe na svoje mjesto, drago mi je zbog brata da se plasirao na SP. Dosad sam uvijek bio uspješniji u međusobnim susretima, ali ako bude trebalo, popustit ću mu malo ovoga puta, našalio se Igor.
Dvojac je imao više od deset međusobnih duela u klupskom rukometu, a više uspjeha je imao Igor. Ovoga puta će se na različitim reprezentativnim stranama susresti u posljednjem okršaju skupine B Svjetskog prvenstva u Kataru, 23. siječnja.

BiH ima velike šanse

Jedno od najvećih ljetnih rukometnih iznenađenja bila je pobjeda BiH protiv Islanda i plasman na SP.
- Nitko nije očekivao da će izbaciti Island i mislim da BiH neće biti nikome lak zalogaj na tom prvenstvu. Jednostavno su se dobro posložili, imaju kvalitetu, a moj brat Ivan i Nikola Prce ih stvarno dobro predvode. Mislim da imaju velike šanse proći u drugi krug, smatra Igor Karačić.

Ako budemo mogli, pomoći ćemo BiH

U skupini B će osim nas i Hrvatske igrati još Austrija, Tunis, Makedonija i Iran.
- Bit će lijepo gledati, a daj Bože i sudjelovati u tim balkanskim mečevima gdje će nastupiti moja Hrvatska, bratova BiH i Makedonija gdje igram i zarađujem, rekao je Igor.
Hrvatska je favorit...
- Mislim da ne bi trebala imati problema osvojiti prvo mjesto, dok očekujem borbu između Makedonije, Tunisa, BiH i Austrije za plasman dalje. Veliku prednost dajem Makedoniji koja će, mislim, biti iza Hrvatske, dok će se BiH i Tunis boriti za drugi krug. Ako budemo mogli, pomoći ćemo i mi BiH da prođe dalje, kazao je u šali Igor.

Hrvatska ide po OI

Hrvatska će SP u Kataru započeti kao tim koji je u najužem krugu favorita za naslov.
- Mi nećemo govoriti odmah o osvajanju medalja, ali je sigurno kako želimo da se Hrvatska kroz SP plasira na Olimpijske igre. Dalje idemo utakmicu po utakmicu, istaknuo je Igor.

IVAN KARAČIĆ
Datum rođenja: 26. svibnja 1985.
Mjesto rođenja: Mostar
Visina/težina: 190cm/93kg
Pozicija: Srednji bek
Reprezentacija 2011. - 2015.
Nastupi: 30
Golovi: 75
Klupska karijera
Zrinjski 1997. - 2007.
Izviđač 2007. - 2008.
Borac 2008. - 2012.
Meškov 2012. - 2015.

IGOR KARAČIĆ
Datum rođenja: 2. studenoga 1988.
Mjesto rođenja: Mostar
Visina/težina: 192cm/94kg
Pozicija: Srednji bek
Reprezentacija 2013. - 2015.
Nastupi: 16
Golovi: 34
Klupska karijera
Zrinjski 2000. - 2006.
Metković 2007. - 2009.
Čakovec 2009. - 2010.
Bosna 2010. - 2012.
Vardar 2012. - 2015.

Dnevni list