Denis Buntić: Červar nema dovoljno povjerenja u mene

Denis Buntić, hrvatski rukometaši

...novo srebro oko vrata veliki je uspjeh, iako je medalja tog sjaja u Buntićevoj karijeri postala uobičajena 'pojava'…
- Istina je. Ovo mi je već četvrto srebro s reprezentacijom Hrvatske i s te strane sam, kada sve sagledam, zadovoljan i sretan. Ali, znate kako je to kada dođete korak do zlata, a onda izgubite…. Još kada u kolekciji već imate četiri srebra, a nijedno zlato, kazao je Buntić za Dnevni list. Novinari baš i ne poznaju taj osjećaj, uzvratili smo.

- Uvijek bude teško ako izgubiš u finalu. Bio sam malo potonuo nakon poraza od Francuske, razmišljaš 'došao si tako blizu, a onda posrnuo'. Ali, poslije nekoliko dana uvidiš da si u biti uzastopno drugi u svijetu i Europi, a to ne može biti mala stvar. Da nam je netko prije početka rekao da ćemo dogurati do finala, ne bismo mu vjerovali.

Četiri srebra

Buntić je srebro osvojio na SP-u u Tunisu 2005. i u Hrvatskoj 2009., te na EP-u u Austriji prije nekoliko dana. Ipak, najdraže mu je ono osvojeno na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005.
- Možda izgleda čudno, ali to mi je srebro s Mediteranskih igara posebno drago jer sam dao veliki doprinos toj medalji. U Tunisu sam igrao malo, u Hrvatskoj nimalo, a u Austriji sam ipak dobio nešto veću minutažu. Napredujem, do četrdesete godine možda budem u početnoj postavi, našalio se Buntić. 
Dojam je, a na to je aludirao i sam Buntić, da Lino Červar nema dovoljno povjerenja u desnog vanjskog Ademar Leona?
- Trenerovo povjerenje vrlo je važno za igračevo samopouzdanje, a Lino očito u mene nema dovoljno povjerenja. Neka se ne shvati pogrešno, izborniku apsolutno ništa ne zamjeram i poštujem sve njegove odluke. Nije mi smetalo što ulazim s klupe, ali ako me izvadi nakon prvog promašaja, kako onda mogu uhvatiti ritam!? Recimo da Karabatića dovedete u momčad, a da ne znate da je to Nikola Karabatić. Pustite ga u igru i izvadite čim promaši prvi šut. Onda Karabatić nikada ne bi postao to što jest. Igraču ipak treba dati malo više prostora, jer nemoguće je da svaki put zabijete iz prve i imate maksimalan učinak.
Povukao je paralelu sa situacijom u Ademar Leonu.
- U Španjolskoj mi trener daje maksimalno povjerenje i ja mu to vraćam istom mjerom. U prosjeku igram 45 minuta po utakmici. U reprezentaciji ipak trener nema dovoljno povjerenja u mene. Ne znam zašto. Jesam li ja u njegovim vizijama već propustio svoju priliku u prethodnim akcijama, ili je do njega, o tomu se teško može razglabati i nema smisla. Svaki trener ima svoju viziju igre i svoj način rada, a na nama igračima je da se trudimo prilagoditi. Tako se ponašam i ja. Naravno da smatram da bi s većom minutažom pokazao puno više.
Červar je u Austriji više forsirao mladog Marka Kopljara, koji se nije baš najbolje snalazio. Buntić daje svoje objašnjenje.
- Marko je mlad igrač pred kojim je budućnost. Četiri godine je mlađi od mene i da sam je trener, vjerojatno bih isto postupio. Njemu je potreban pravi razvoj, a trebalo bi mu i u klubu (Zagreb CO, nap.a) dati više prostora. Najgore je što u Zagrebu više sjedi na klupi. Po meni, puno je više napredovao igrajući za Metković. 

Nelogičan Červarov potez

Trenerski stručnjaci slažu se da su se mladi pokazali u lijepom svjetlu.
- Imamo mladu momčad i vjerujem da ćemo napredovati iz godine u godinu. Primjerice, Marić nije odigrao nijednu minutu, ali je na treninzima pokazao da je za svoje godine (19, nap.a) odličan pivot. Vrlo brzo bit će na vrhunskoj razini. Štrlek, Gojun, Kopljar…, svi već stasaju u odlične igrače. Veći dokaz od srebra na Euru nije potreban, jer EP je u biti najjače svjetsko rukometno natjecanje.
Je li u finalu moglo biti bolje? Hrvatska je, dojam je, imala Francuze u šaci u prvom poluvremenu. 12:9 olako je ispušteno.
- Imali smo ih u prvom dijelu. Ali, upali smo u crnu rupu koja je trajala možda samo minut i pol i prosuli smo vodstvo. Da smo na odmor otišli s dva ili tri gola viška, mislim da bi u nastavku uspjeli održati tu prednost. Ipak, ne može se reći da Francuzi nisu zaslužili zlato. Bili su bolji i u Zagrebu i u Beču, doduše, u Beču ne toliko koliko u Zagrebu.
Ostavka Line Červara uoči utakmice s Danskom bila je poseban začin uobičajenim rukometnim aktivnostima na EP-u.
- Lino je došao u sobu za sastanke i objasnio nam da odlazi nakon prvenstva. Je li to bio šok? Za mene osobno nije. Više mi je sve to izgledalo glupo i nepotrebno uoči tako važne utakmice. Mislim da je trebao sačekati kraj pa onda obrazložiti svoju odluku. Ali, ne ulazim u razloge zbog čega je napravio takav potez.
Kasnije su se mediji raspisali i o njegovoj svađi s Ivanom Balićem na finalnoj utakmici. No, dojam je da se od “muhe pravi slon”.
- Mediji uvijek preuveličavaju takve stvari. Nisam shvatio što se dogodilo među njima, ali vidio sam po reakciji ljudi u dvorani da je nešto bilo. Ne znam, ne mogu to komentirati, stvarno ne znam što je bilo.

Ponos Hercegovine

Klupska karijera Buntiću ide vrlo dobro. Nedavno je produžio vjernost Ademaru do 2013. i ne namjerava skoro mijenjati sredinu.
- U Ademaru je odlično, klub je vrhunski, jedan od boljih u Španjolskoj i s redovitim stažem u Europi. Osobno ne volim mijenjati puno sredina, iskreno, nije mi se ni odlazilo iz Slovenije u Španjolsku, ali tako te put odvede. Sada se ne mislim uskoro seliti iz Leona.
Zašto bi se i selio kada se osjeća kao kod kuće. Ademar je 'pun' Hercegovaca.
- Ja, Alilović, Prce, Doder smo Hercegovci, primili smo i Bičanića u svoj 'klan'. Hrvatski prevladava na treningu, kroz smijeh je kazao Buntić.
Ponosan je na svoj rodni kraj.
- Naravno. Pogledajte koliko nas ima u reprezentaciji, ali u ostalim sportovima. Zanimljivo, svi smo u Hercegovini smješteni u samo dvadeset kilometara. Čilić, Šego, Alilović, ja, Marić, Čarapina, Musa… A razmišljaju da nam ukinu dvojno prebivalište. Mirka (Alilovića, nap.a) su novinari čak pitali osjeća li Hercegovcem ili Hrvatom! Besmisleno, poručio je Buntić.

Metličić: Denis je dokazao vrijednost

Pohvale na račun Denisa Buntića stigle su i iz usta nekadašnjeg kapetana Pere Metličića, čijim se odlaskom iz izabrane vrste otvorio veći prostor za Buntića i Kopljara.
- Denis je već godinama jedan od boljih ljevaka u Španjolskoj, nije početnik, to je i dokazao. Bio je opasan i konkretan, drago mi je što je dočekao pravu priliku. Kod Marka se radi o vremenu koje će mu trebati da postane odlučniji. Ima sve predispozicije, navijam za njega, želim da on i Buntić nastave tamo gdje sam ja stao, kazao je Metličić hrvatskim medijima.

Alilović će u Celju napredovati još više

Kolonija Hercegovaca u Ademar Leonu za pol godine bit će manja za jednog člana. 'Hobotnica' Mirko Alilović odlazi u Celje.
- Nije me iznenadio takav Mirkov potez. Celje je ozbiljan klub, Mirko odlazi u pravu rukometnu sredinu u kojoj može još više napredovati. Dobio je dobar ugovor, Celje ima dobru momčad, a radit će s odličnim trenerom Nokom Serdarušićem. Da sam na njegovom mjestu, i ja bih povukao isti potez, kazao je Buntić.

Dario Lukić