ČERVAR Duvnjak je bio poseban, zadovoljan sam Marićem i Šipićem

Lino Červar
Andreas Gerbert/REUTERS

Lino Červar primio je puno čestitki nakon pobjede, crnogorski izbornik Zoran Roganović otvoreno mu je i javno priznao da su dali sve od sebe, ali realno, pobjedu protiv najjačeg u skupini i nije razmatrao kao izglednu opciju.

Lino je, pak, govorio o tome da je utakmica očekivano bila teška, kao i svaka prije nje na velikim natjecanjima, kao i svaka ona koja dolazi:
Upozoravao sam igrače da ne razmišljamo da ćemo lako na otvaranju EP-a. Crnogorci su mlada momčad, puna volje i želje za dokazivanjem, momčad gladna pobjeda. I ja sam, priznajem, ipak mislio da će to ići malo lakše, no na početku nam obrana nije bila najčvršća, a obrana je naš forte i naše glavno oružje.

Mi ćemo napadom postizati puno, golovi znače pobjede, ali obrana daje sigurnost i samopouzdanje za napad. Obrana nam je bila na početku porozna, propusna, a u napadu se težilo individualnim akcijama, što ne ide preko zone kakvu su igrali Crnogorci.

U drugom smo se dijelu digli u obrani ponajprije zahvaljujući Duvnjaku koji je bio izvrstan. Kad bi tako igrali cijelo vrijeme, bilo bi to nešto. Zadovoljan sam i s kružnim napadačima, posebno s Marićem i Šipićem.

 - Bez obrane ne može. Želimo li u Beču napraviti nešto više, obrana mora biti kao u drugom poluvremenu, protiv Bjelorusije tako mora biti od prve do posljednje minute. Ipak moramo i sada izvući neke pouke da nam se ne ponavljaju greške kakve smo imali u prvom dijelu. Tad smo bili euforični, htjeli smo nešto na silu, na brzinu. Kad smo se na poluvremenu dogovorili kako ćemo, sve je bilo kako treba. Uveli smo i Mamića i on je donio dodatnu sigurnost. Duvnjak je bio poseban.

Iako na početku nije izgledalo bajno, Červar je uspio učiniti još jednu dobru stvar:

- Na kraju smo uspjeli odmoriti najopterećenije igrače, kao što smo priželjkivali, svi su na kraju isprobali parket. U zaključku, ipak je bilo sve pod kontrolom.

Sljedeća prepreka:

- Bjelorusi su protiv Srbije pokazali koliko su neugodni. S njima moramo biti još bolji, to je jedini način da dođemo do nove pobjede i potvrde prolaza u drugi krug. Posebno moram zahvaliti publici koja je ovdje i 2010. bila tako dobra. Bilo ih je lijepo vidjeti opet.