FOTO/VIDEO  Amel Tuka je 'čudo' iz Zenice

Amel Tuka, atletika, Dijamantna liga, Amel Tuka, bh. atletičar  , Amel Tuka, atletika, Amel Tuka, Amel Tuka
U sjeni briljantne etiopske atletičarke Genzebe Dibabe, koja je u petak navečer na mitingu Dijamntne lige u Monacu srušila svjetski rekord na 1500 metara, ostao je još jedan čudesan, posve nevjerojatan rezultat.

U utrci na 800 metara slavio je, naime, bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka. I to u kakvom stilu! Dva je kruga istrčao u vremenu 1:42.51 što je najbolji rezultat ove godine u svijetu! Iza sebe je 24-godišnjak iz Zenice ostavio olimpijskog doprvaka Nijela Amosa, svjetskog prvaka Mohammeda Amana, osvajače svjetskih i europskih medalja Ayanleha Souleimana i Pierre-Ambroisea Bossea i još mnoge druge.
Adut za olimpijsku medalju

Tuki je ovo bio prvi nastup na mitinzima Dijamantne lige, što cijeli uspjeh čini još nevjerojatnijim. Lani je na EP-u u Zürichu bio šesti s rekordom BiH koji je iznosio 1:46.12 što znači da je u manje od godinu dana popravio osobni rekord za više od tri i pol sekunde! Odličnu je formu potvrdio i prije nekoliko dana na mitinguu Madridu gdje je istrčao odličnih 1:43.84, ali malo je tko mogao očekivatio ovakvu "eksploziju" u Monacu.

O kakvom se rezultatu radi najbolje govori podatak da su samo desetorica atletičara u povijesti trčala brže od Tuke.