Alilović: Dosta je kandidata za zlatno odličje, a mi smo jedan od njih

Nakon četiri godine u španjolskom Leonu, sezona u Sloveniji nije se prvom vrataru hrvatske momčadi usjekla u pamćenje. Bilo je puno turbulencija. Krenuli smo kao veliki projekt. S velikim imenima. Rezultati međutim nisu pratili naše ambicije. Nakon poraza od Kopra smjenjen je trener Noka Serdarušić, a uslijedilo je i reduciranje ugovora. Iako sezona još nije gotova. Niti je izgubljena. Sve je u našim rukama. Još možemo sve popraviti u slovenskom prvenstvu i u Ligi prvaka. Premda valja priznati, loši su se rezultati odrazili na formu cijele momčadi - tvrdi Alilović.

Upitnost forme globalni je problem hrvatske reprezentacije. Stoga raspored utakmica u skupini možemo smatrati povoljnim.
- Prvo igramo s Rumunjskom. Neće biti jednostavno. Na početku natjecanja svi imaju velike želje i ambicije. Potom slijede dva lakša suparnika - Alžir i Australija. To su prilike za uigravanje i podizanje forme. A onda slijedi ono pravo. Okršaji za bodove protiv Danske i Srbije.

Imaju li susreti sa Srbijom i nadalje poseban naboj?
- Sigurno imaju, ali nije to kao prije deset godina. Danas prevladava sportski motiv. Doduše, na tribinama uvijek bude nervoze koja se zna preseliti i na teren. Ali u konačnici, sve završi na razini sportskog rivaliteta.

Tko su najveći favoriti predstojećeg Svjetskog prvenstva u Švedskoj?
- Kandidati za najviši plasman stalno su isti. Uz Francusku, Poljsku, Island i nas, tu su još i Nijemci i Danci. Ne treba zaboraviti niti Španjolce. Značajno se dižu kvalitetom. Svaka od sedam spomenutih reprezentacija može osvojiti zlato u Švedskoj. Ima dakle dosta kandidata za tron, odnosno medalje.

Gdje je hrvatska reprezentacija u priči o odličjima?
- Iskreno, ne znam. Sve će biti jasnije nakon prvih nekoliko utakmica. Stoga susret s Rumunjskom na startu smatram iznimno bitnim. Zbog bodova, ali i stjecanja samopouzdanja. U rukometnom je sportu forma vratara nerijetko presudna za uspjeh cijele momčadi. Stoga trener Vlado Šola vrlo minuciozno radi s tercetom Mirko Alilović, Marin Šego i Ivan Pešić.

Naglasak je na ‘mentalnom treningu'.
- Na vratarima je često najveći pritisak. Šola kao najveća vratarska zvijezda i čovjek iznimnog iskustva nastoji nam ‘skinuti' pritisak, ali istovremeno i podići samopouzdanje. Vratarima je ono najpotrebnije. Tomu služe ‘mentalni treninzi'.

izvor: slobodna dalmacija