Zagrebački maraton je europski hit s preko 6000 prijava za tri utrke

maraton, Zagreb, Boro Stipić

U nedjelju, 13. listopada, u 10 sati, s Trga bana Josipa Jelačića više tisuća trkača će krenuti u 28. izdanje Zagrebačkog maratona, koje je u četvrtak najavljeno u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća disanja u Zagrebu.

Uz maratonsku i polumaratonsku utrku, u programu 28. Zagrebačkog maratona je i utrka Garmin na 10 kilometara, koja će startati u 9 sati.

"Počeli smo prije 28 godina, kad je prvu utrku završilo manje od sto trkača, od toga samo četiri žene. Ove godine smo na oko 6200 prijavljenih trkača u tri utrke, od toga je gotovo polovica žena. Za grad Zagreb je fenomenalno što imamo preko 6000 prijavljenih, od toga 2000 stranaca iz 72 zemlje i sa svih šest kontinenata", istaknuo je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović.

Voditelj ureda Zagrebačkog maratona Boro Stipić kazao je kako je Zagrebački maraton ove godine hit u Europi i svijetu.

"Ostali smo iznenađeni brojem prijava, a posebno nas veseli preko 2000 uplaćenih startnina za državljane izvan Hrvatske", rekao je Stipić te potom iznio i neke podatke vezane uz ovogodišnju utrku:

"Trkači će u tri utrke istrčati preko 100.000 kilometara zagrebačkim cestama, popit će više od 20.000 bočica vode, pojest će više od 4.500 porcija graha i 3.000 kilograma voća, pretežno banana", rekao je Stipić.

Organizatori maratona pozvali su Zagrepčane da izađu na ulice i podrže trkače te ih zamolili za razumijevanje i toleranciju zbog zatvaranja prometnica na dan održavanja utrke u razdoblju od 9 do 15.30 sati.

"Ako može jedan New York, jedan Boston ili Berlin, nadam se da možemo i mi osigurati uvjete da ovi ljudi istrče svoje najbolje utrke", napomenuo je Stipić.

"Zagreb želi biti uz bostonski i njujorški maraton. Ne smijemo zaostajati. Mi nismo mali i imamo visoko letvicu. Nemamo kompleksa da to ne napravimo", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te obećao 50 posto veće bonuse za one trkače koji ostvare iznimne rezultate, čime će mogućnost zarade za najuspješnije s dosadašnjih 6.000 eura narasti na 9.000, prenosi Hina.

Osim sportskog segmenta, na predstavljanju Zagrebačkog maratona poseban je naglasak stavljen i na humanitarni aspekt ovog događaja, koji će se ove godine održati 13. listopada, kad se obilježava Europski dan darivanja organa.

"Mogu s ponosom reći da će čak 15 pacijenata s transplatiranim plućima istrčati ovogodišnju utrku na 10 kilometara", rekla je Monika Gvardijan, predsjednica  Udruge INSPIRO te zahvalila svim trkačima koji su uz startninu uplatili i donaciju, a na taj je način prikupljeno više od 20.000 kuna koje će biti iskorištene za obogaćivanje pluća za transplatirane pacijente.