FOTO/VIDEO  Za vikend svjetski spektakl u Mostaru

Mostar, skokovi, Skokovi sa Starog mosta, Red Bull Cliff Diving, Red Bull Cliff Diving, Mostar, skokovi u vodu, Skokovi sa Starog mosta
Za neke je skok s mostarskog Starog mosta sam po sebi dovoljno izazovan, no ako na njega stavite još oko 7 metara visoku platformu, dobijete visinu s koje se samo rijetki usude vinuti u hladnoću zelene Neretve. Jutros je na Starom mostu niknula 28 metara visoka platforma s koje će u subotu tisućama gledatelja najbolji svjetski skakači prirediti pravi ekstremni spektakl.

Red Bull Cliff Diving Svjetska serija po drugi put stiže u Mostar, a prošlogodišnje natjecanje u susjedstvu bilo je jedno od najuspješnijih u povijesti ovog natjecanja.

Umjetnost ovih skokova, koje često nazivaju i najčišćim ekstremnim sportom na svijetu, iza svoje ljepote skriva i neke impresivne i poprilično opasne činjenice. Primjerice, pogrešan skok s ovako velike visine u takozvani 'palačinka' položaj bio bi jednak skoku na čvrsti beton s 10ak metara visine. Osim toga, skok traje samo tri sekunde, no u tom kratkom vremenu skakači dosegnu brzinu i do 90 kilometara na sat.

Najopasniji dio skoka trenutak je u kojem skakač dotiče vodu jer je jedan dio tijela tada u fazi potpunog usporavanja, dok je onaj dio tijela iznad površine vode još u uvijek u punoj brzini. Zbog toga skakači odmah nakon skoka moraju izroniti iz vode kako bi izbjegli kompresiju ili deformaciju dijelova tijela.

Ova svjetska skakačka elita u svom tri sekunde dugom performansu uspije izvesti nekoliko okreta u zraku i savršeno uroniti u vodu, tako da izazovu što manji prasak. Stručni ocjenjivački žiri ocjenjuje nekoliko aspekata skoka, a bodovi se skupljaju tijekom cijele Svjetske serije i zatim zbrajaju u konačni poredak koji određuje svjetskog prvaka. Mostar će u subotu 24. rujna biti središte sporta i preko 400 godina stare skakačke kulture, koja je jedan od integralnih dijelova ovog grada.

Prisjetimo se, jedan od glavnih protagonista ovog natjecanja - Orlando Duque, prošle je godine obišao hrvatsku obalu u potrazi za izazovnim liticama i ostao oduševljen otocima Lijepe naše. VIDEO

Cijelo natjecanje od 14:20 uživo možete pratiti na www.redbull.tv