Više od 500 sudionika na manifestaciji 'BIKE DAY 2013. - HT Eronet'

Manifestacija se organizira na Europski dan bez automobila koji se već 12 godina obilježava na starom kontinentu, a treću godinu za redom u Mostaru.

„Izuzetno nam je drago što i ove godine možemo na zavidnoj razini obilježiti Europki dan bez automobila, što je pokazatelj da je povećan interes za biciklizam u Mostaru i Hercegovini. Pozivamo Gradsku upravu Mostara da pokrene prve korake na stvaranju uvjeta za bicikliste, jer je očigledno kako se svakim danom povećava broj građana koji koriste bicikl kao prijevozno sredstvo, ali i sredstvo za sport i rekreaciju. Potrebno je što prije krenuti s realizacijom biciklističke infrastrukture u gradu kako bi se smanjila mogućnost neželjenih posljedica kada je u pitanju promet u gradu", kazao je tajnik Biciklističkog kluba Mostar Goran Prskalo.

U sklopu manifestacije, koja će trajati od 16 do 21 sat, predviđeno je više zabavnih sadržaja od čega se mogu izdvojiti nastupi Mostarskih mažoretkinja, te plesnih studija B-Dance, Mo-Stars i Flash i Erigo-D. Predviđena je i vrlo zanimljiva utrka komunalnih djelatnika na triciklima, kao i akrobatski nastupi sarajevskih i mostarskih skejtera, a očekuje se dolazai i Ibre Basarića iz Čapljine koji ove godine oborio svjetski rekord u vožnji bicikla na zadnjem kotaču na udaljenosti od 100 metara. Središnji dio programa bit će biciklijada ulicama Mostara koja je predviđena za 18 sati.

Uz zabavni sadržaj, na platou tržnog centra od jutarnjih sati na više štandova bit će izloženi bicikli poznatih europskih i svjetskih proizvođač, a ispred trgovačkog centra bit će postavljen poligon na kojem će djeca do 12 godina moći testirati svoje biciklističke vještine. Za najspretnije je Mepas Mall osigurane prigodne nagrade.

I ove godine manifestacija će imati humanitarni karakter, tako da će ispred Trgovačkog centra Mepas Mall biti postavljeni štandovi s rukotvorinama Caritasova Centra za radno osposobljavanje osoba s razvojnim poteškoćama „Nazaret" te Radionice za osobe s posebnim potrebama „Emanuel" koja djeluje u sklopu Caritasova centra Sveta obitelj. Kupnjom rukotvorina pomaže se radu tih centara kao i osobama s razvojnim poteškoćama.

Na dan održavanja manifestacije promet u ulici kardinala Stepinca ispred trgovačkog centra Mepas Mall bit će zatvoren za sav promet, od 14 do 21 sat.

Generalni sponzor manifestacije je HT Eronet, zlatni sponzor je GumaM, srebreni Satelit-tbm HB Međugorje,a brončani Euroherc Ostali sponzori: Radenska, Canita, Red Bull, Shift Brand Design i Restoran Prestige. Pokrovitelj manifestacije su Trgovački centar Mepas Mall i Sportski savez Grada Mostara, a partneri Auto moto klub Mostar, Mostarske mažoretkinje, te plesni studiji B-Dance, Mo-Stars, Flash i Erigo-D. Medijski pokrovitelji: Bljesak.info, Radio Dobre Vibracije, BikeMagazin.info, te Večernji list.

Biciklistički klub Mostar poziva sve građane Mostara ali i Hercegovine da posjete manifestaciju te daju svoj doprinos u promociji održivog prijevoza u gradovima te da podrže bicikliste koji žele biti ravnopravni sudionici u prometu.

PROGRAM I SATNICA

od jutarnjih sati pa do kraja manifestacije - izlagači biciikla i biciklističke opreme

15.45 - 17.15 - „Mepas Mall - Kids On Bikes" (svladavanje prepreka na biciklističkom poligonu- djeca do 12 godina)

17.30 - 18.00 - Utrke tricikla

18.00 - 18.30 - Biciklijada ulicama Mostara

18.30 - 20.30 - Nastup plesnih skupina, sketera i rolera

Inače, Europski dan bez automobila održava se u sklopu Europskog tjedna pokretljivosti koji se održava od 16. d o 22. rujna. Ideja o Europskom danu bez automobila nastavak je akcije Svjetski dan bez automobila koji se obilježava 21. rujna. Ta ekološka akcija raširila se ne samo po zemljama članicama Europske unije, nego i u zemljama kandidatima. Prošle godine je u toj akciji sudjelovalo više od 2000 europskih gradova. Osnovna namjera pokretača akcije bila je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima, povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u gradovima, te ponuditi zamjenski gradski prijevoz. Ujedno, pokazati svoj grad u drugačijem svjetlu kada je zrak bio čišći, kada su prometnice bile manje zakrčene i kada je život u gradovima bio bolji i podnošljiviji nego danas.