VICEPRVAK SVIJETA ZA HERCEGOVINA.INFO Mostar ću do kraja života pamtiti po lijepim trenucima

Junak naše sljedeće priče sve u životu je stekao mukotrpnim radom i odricanjem, te mladi mogu u njemu potražiti uzora. Matej Lebo aktualni je viceprvak svijeta u kickboxingu, nastavnik tjelesne kulture u Benkovcu, pokretač Univerzalne sportske škole, voditelj Fitness centra Palestra i Kickboxing kluba istog naziva.

U Mostaru je završio Kineziološki fakultet i za grad na Neretvi vežu ga samo lijepe uspomene. Lebo se u razgovoru za hercegovina.info prisjeća početka karijere, studentskih dana u Mostaru, a mladima poručuju kako sve u životu moraju raditi iz ljubavi.

U listopadu 2019. godine osvojio si naslov viceprvaka svijeta u kickboxingu. Kako si zadovoljan svojim nastupom u Turskoj?

"Na Svjetskom prvenstvu u kategoriji -84 kick light branio sam titulu. Nisam zadovoljan zbog toga što nakon tri pobjede nad predstavnicima Turske, Estonije i Italije liječnici svjetske Kickboxing organizacije mi nisu dopustili nastup u finalu. U prethodnoj borbi protiv Talijana dobio sam nedozvoljeni udarac kojim mi je izbio dva zuba. I nakon te ozljede ja sam bio spreman boriti se u finalu i dati sve od sebe kako bi obranio titulu. Svjestan sam da je veliki uspjeh biti viceprvak svijeta, ali uvijek sam težio i težit ću da budem na vrhu svoje kategorije". 

Već sa osam godina počeo si trenirati kickboxing u Benkovcu. Kaži nam nešto o svojim počecima, što te privuklo ovom sportu?

"Prije više od 20 godina, 1999. godine sam počeo trenirati kickboxing u Benkovcu. Prvi meč je bio 2000. godine u Posušju u kategoriji -30kg Full contact i ostvario sam pobjedu. Što sam god više trenirao i osvajao medalje to me više ovaj sport privlačio. Tijekom karijere osvojio sam preko 200 medalja i pehara diljem svijeta".

Rođen si u Uskoplju 1991. godine, ali se zbog rata tvoja obitelj preselila u Benkovac. Koliko često posjećuješ rodni kraj i koliko je rat utjecao na tvoje djetinjstvo?

"Rata ne sjećam jer sam bio premalen, ali u Uskoplje odem minimalno svaka tri mjeseca. Tamo živi većina moje obitelji i volim posjetiti svoj rodni grad i provoditi vrijeme s dragim ljudima". 

U Mostaru si završio Kineziološki fakultet. Po čemu pamtiš studentske dane za koje mnogi kažu da su najljepši u životu?

"Mostar sam zavolio od prvog dana kad sam došao. I danas kad ulazim u Mostar osjećam se kao da dolazim kući. U Mostaru sam proveo pet godina studiranja, druženja i upoznao mnoge prijatelje. Ovaj grad ću pamtiti do kraja života po lijepim trenucima, a jedan je od najljepših je što sam u njemu upoznao svoju suprugu Nives s kojom danas imam prelijepu djevojčicu Martu"

Za vrijeme studiranja u Mostaru zajedno sa Mariom Matukom pokrenuo si Kickboxing klub 'EAGLES SCM' koji i danas djeluje s puno uspjeha. Kako danas gledaš na pokretanje tog sportskog kolektiva?

Drago mi je što smo osnovali Kickboxing klub u SCM i mnoge studente privukli da se bave tim sportom. Klub je i danas aktivan te ga vode mlađi naraštaji. Izuzetna mi je čast što sam sa svojim prijateljom Marijom Matukom pokrenuo navedeni klub.

Nakon završetka fakulteta odlučio si se vratiti u Benkovac. Osim kickboxingom čime se još bavi Matej Lebo?

"Nakon završetka fakulteta vratio sam se u Benkovac i pokrenuo Univerzalnu sportsku školu koja do dan danas broji preko 80 članova. 2018. godine otvorio sam svoj Fitness centar Palestra, a godinu kasnije sam počeo raditi u Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Ove godine sam pokrenuo Kickboxing klub Palestra i nadam se dobrim rezultatima". 

Mnogi mladi odlaze s ovih prostora u inozemstvo. Kakva su tvoja razmišljanja, može li se dobro živjeti vlastitim radom u Hrvatskoj?

"Kao što sam rekao radim četiri posla i smatram kako svi oni koji žele uspjeti mogu to učiniti. Svoj posao radim iz ljubavi i ne pada mi na pamet da idem u inozemstvo i radim nešto što ne volim". 

U Mostaru si upoznao i svoju suprugu Nives s kojom si se oženio 2017. godine, a prije sedam mjeseci postao si otac. Kako si se 'snašao' u novoj ulozi koliko ona utječe na tvoje životne prioritete?

"U ulozi roditelja sam se snašao dobro. Sve što radim i sav moj trud koji ulažem u posao je da bi svojoj obitelji osigurao lijep život. Djevojčica Marta koja je došla u naš život prije 8 mjeseci donijela nam je veliku radost. Martu ponekad povedem na trening sportske škole gdje voli gledati malu djecu kako treniraju, skaču, hodaju na rukama". 

Za kraj razgovora poruka mladima?

"Poruka za mlade bi bila, radite sve iz ljubavi. Idite za svojim snovima te nikad od njih ne odustajte. Ja sam još kao klinac uvijek htio postati svjetski prvak u kickboxingu i uspio sam. I ako je tada to bilo nemoguće, ali kad nešto čvrsto želiš sve se ostvari. Pretvorite svoj hobi u posao i bit će te najsretnija osoba".