FOTO  Upoznajte Dajanu ženu koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru

... kaže u razgovoru za Agenciju Fena hrabra dvadesettrogodišnja Konjičanka Dajana Dangubić, koja je jedna od rijetkih pripadnica ljepšeg spola koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru.

Dajana je na ovogodišnjim 447. skokovima s mostarskog simbola, Starog mosta, skočila u revijalnom dijelu, i ovo joj je drugi skok. Prvi put je sa Starog mosta skočila prošle godine.

-Kada izroniš iz vode neopisiv je osjećaj, osjećaj da si živ, a da si uradio nešto tako ogromno i da si sam sebi pokazao da si sposoban. Posebno zbog toga što sam žena. Za muškarce je lakše, jer se smatraju jačim, hrabrijim, ali činjenica da sam žena, popela sam se na takvu visinu i učinila ogromnu stvar, izaziva osjećaj sreće - kaže Dajana. Naglašava da želi na ovaj način pokazati da žene u BiH imaju snage i hrabrosti, iako u našoj zemlji, nažalost, još, kaže ona, mnogi smatraju da je ženi mjesto u kući.

Ova dvadesettrogodišnjakinja, inače državna prvakinja u dizanju tegova, skokovima u vodu se ne bavi profesionalno, a na skok sa Starog mosta ponukala ju je strast za ekstremnim sportovima.

-Skokovi u vodu su počeli uz mog starijeg brata Danka koji je također skakač sa Starog mosta i profesionalno se bavi skokovima duži niz godina. Skače od svoje 15. godine. Išli smo često na Neretvu i kad smo se spuštali čamcima, skakali smo sa stijena i on me naučio prvi skok. Tako sam naučila skakati - prisjeća se Dajana. Želja za skokom sa Starog mosta, dodaje, javila se prošle godine, kada je i prvi put iskusila taj osjećaj i dokazala da je u stanju skočiti s takve visine. Ove godine se prijavila za skok, pojašnjava, zbog reklame JMGB koju je ispisala na svojim leđima.

Dodaje da je bila na prosvjedima za JMBG te je željela na neki način skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem. Dajana kaže da je prošle godine prilikom skoka bila puno sigurnija u sebe, dok je ove godine, zbog obiteljske tragedije i gubitka oca, smršala 10 kg i imala je osjećaj straha.

-Mama je poginula u ratu, a živjeli smo s ocem koji je bio naša velika podrška i čitav život nam je pokazivao kako trebamo da se borimo kroz život. Bio nam je ogromna podrška, ali smo ga izgubili nakon teške bolesti, tako da sam ostala sama s bratom - ispričala je. Dajana je završila Poljoprivredni fakultet u Mostaru, trenutno je nezaposlena i želja joj je da nađe posao u BiH. Ističe, međutim, da će, ukoliko se to ne dogodi, otići u inozemstvo gdje će potražiti neko zaposlenje.