"U izostanku bolova mogu do medalje"

...bi na ovim igrama veliku ulogu mogli imati vremenski uvjeti.

Najbolji hrvatski "alpinac" Ivica Kostelić dao je sve od sebe da skijašku formu tempira za najveći sportski događaj na svijetu. Međutim, već ga je na startu sezone u tome djelomično spriječila ozljeda, a potom i operacija meniska koljena, te na trenutke bolna leđa.

"Koljeno je još malo natečeno, no kreće se prema boljemu. S leđima za sada nemam većih problema, ali u tome su veliku ulogu odigrale terapije i svakodnevne vježbe koje prakticiram", počeo je Profesor.

"Imam solidne izglede za medalju, no svi zajedno ne smijemo smetnuti s uma da je konkurencija, posebno u slalomu, iznimno jaka. Praktički svi skijaši iz prve i druge jakosne skupine mogu do odličja. Herbst će biti glavni slalomski izglednik, čovjek koji je samo ove sezone četiri puta stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja", ponudio je svoju prognozu discipline koju Hrvati najviše iščekuju.

"Poznato je kako su olimpijske igre natjecanje koje daje prostor skijašima iz druge jakosne skupine. Nisam u formi koja me krasila na početku siječnja i moguće je da uopće ne osvojim medalju, da iznenadi neki 'anonimac'. Mogu reći da sam se pripremio najkvalitetnije što sam mogao poslije operacije, ostalo ću pokazati na stazi."

Na olimpijske igre uz Ivicu je otputovala i najtrofejnija alpska skijašica Janica Kostelić. Ovoga puta neće imati VIP propusnicu, već će kao bratova pomoćna trenerica imati i pristup stazi.

"Janica mi je velika potpora, a i mnogo mi pomaže savjetima o stazi. Upravo je zbog potonjeg i prijavljena kao pomoćna trenerica. Uvijek je putovala s nama na velike događaje, pa i na utrke Svjetskoga kupa, ali sada je aktivna potpora i svojim će savjetima pomagati svim reprezentativcima."

Najveće izglede za medalju Ivica si daje u kombinaciji. Posebice stoga što će slalomsku vožnju postavljati njegov otac Ante. "Da, u superkombinaciji imam pravo vjerovati u medalju, premda će biti teško jer će spustaši imati prednost duže staze. Slalom će biti tek nešto duži od 50 sekundi, pa mi neće mnogo pomoći ni to što će stazu postavljati moj otac."

"Naravno da neću postaviti laku stazu", ubacio se Gips. "Bit će teških dijelova u kojima se skijaši neće moći samo spustiti, bez imalo razmišljanja", ništa nova nije otkrio "najbolji trener na svijetu"

"Da se vozi klasična kombinacija sada bih razmišljao o zlatu, ali..."

Janici su olimpijske igre uvijek bile najvažnije. Ivica na to gleda malo drugačije. "Važnost olimpijskih igara nitko ne može osporiti, one su posebno natjecanje. No, Svjetski je kup vredniji. Ipak se zbrajaju rezultati iz nekoliko mjeseci, pa je konačni ishod mjerodavniji."

Kakve šanse ima Ivica na ZOI, upitali smo i Antu. "Nećemo pretjerivati s utrkama, ako koljeno bude natečeno i boljelo, nećemo voziti sve discipline. Podjednake izglede ima u slalomu i kombinacijii, premda mu ne želim stavljati nikakav imperativ niti teret osvajanja odličja na leđa."

Što na padinama Whistler Creeksidea mogu ostali alpski reprezentativci? "Natko i Ana mogu do medalja, u to sam siguran. Jako su dobri kada imaju povoljne uvjete i solidnu stazu", zaključio je razgovor mlađi Kostelić.

Antonija Pavlić/sportnet.hr