Talijani nisu imali šanse: Hrvatska osvojila prvu europsku broncu!

vaterpolo, Vaterpolisti Hrvatske, Hrvatska vaterpolska reprezentacija, vaterpolski reprezentativci, italija, Hrvatska - Italija
Olimpijska bronca ostala je jedina medalja koju hrvatska vaterpolska reprezentacija nikad nije osvojila. Odsad u toj grupi više nije europska bronca s kojom se Barakude vraćaju iz Barcelone. Kada već nije mogla biti sjajnija, i ova ima veliku vrijednost budući da smo sva četiri puta s europskih smotri vraćali se s drvenom medaljom.

Kao i prije pet godina, tada u Malagi na Svjetskom prvenstvu, broncu je Hrvatska osvojila preko Italije, reprezentacije s kojom imamo nemjerljivo najveću zajedničku povijest. I koja je u posljednje vrijeme uvelike na našoj strani, pa zašto da se to promijeni i u Barceloni. Zapravo, kada je Mr. 100 posto Mile Smodlaka sjeo na klupu, u to nismo ni sumnjali.

Za razliku od utakmica protiv Crne Gore i Srbije i loših početaka, sada - kao iz udžbenika. Ma i bolje. Joković, Garcia, Buljubašić, Fatović i 4:0 u prvih osam minuta. Tri realizacije igrača više i Fatovićeva kontra. Ukupno pet pokušaja i četiri pogotka.

Italija, pak, sedam i nijedan. Malo nas je spašavao okvir gola, malo Bijač, a talijanski izbornik Campagna već nakon prve četvrtine zamijenio je prvog vratara Del Lunga (vratio ga u trećoj) koji u osam minuta nije obranio ništa. Ipak, s dva pogotka u prvih 45 sekundi druge četvrtine Talijani su prepolovili zaostatak, ali Hrvatska je nastavila igrati bez greške u napadu. Joković dugo maše i baca za Bušlju na stativu koji ne griješi, zatim Fatović pronalazi Lončara na vratnici, a naš centar radi potez utakmice i laganim odbojkaškim dodirom preko glave zabija za 6:2. Čista ekscelencija.

Budući da su naši igrači češće plaćali isključenjima svoje prekršaje (deset u prvom dijelu), Italiji je bilo lakše vratiti ili držati priključak. Činili su to nakon druge Fatovićeve kontre Renzuto, Gallo nakon odbijanca, dok je Hrvatska pokvarila onu početnu savršenu realizaciju s igračem više (4/4) s pet propuštenih u nizu. Međutim, nismo platili za to jer je Bijač obranio zicer kod 7:5 Velottu, a potom Fatović maestralnim lobom pa Bušlje svojom raketom vratili Hrvatsku još jednom na +4.

U posljednjih osam minuta ušli smo sa zalihom od tri gola, ali i s igračem manje jer je Garcia prigovarao više nego je trebao, pa zaradio crveni karton. Kada na to dodamo i omjer isključenja kojih je kod nas bilo 19 (a Italija ima jednog centra), onda su suci definitivno učinili sve što su mogli da vrate Italiju. No mi se s tim nismo složili. Obrana, Bijač... I - Lončar za rješenje utakmice četiri i pol minute prije kraja.

Europsko prvenstvo, utakmica za treće mjesto:

Hrvatska - Italija 10:8 (4:0, 3:5, 2:1, 1:2)

Hrvatska: Bijač, Marcelić; Macan, Fatović 3, Lončar 2, Joković 1, Buljubašić 1, Vukičević, Bušlje 2, Miloš, Vrlić, Šetka, Garcia 1

Italija: Del Lungo, Nicosia; Di Fulvio 2, Molina 1, Figlioli 1, Fondelli, Velotto, Renzuto 1, Gallo 2, Presciutti 1, Bodegas, Echenique, Bertoli

Igrač više: Hrvatska 5/12, Italija 6/19

Peterci: Hrvatska 0/0, Italija 0/0

Crveni karton: Garcia 25

sportarena.hr